Vila Františka Horáka (Lomnice nad Popelkou)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vila Františka Horáka
Účel stavby

v současné době obytná budova

Základní informace
Slohpozdní secese
ArchitektFrantišek Xaver Sander
Výstavba1912 - 1914
StavebníkFrantišek Horák
Současný majitelLomnice nad Popelkou (polovina domu)
Poloha
AdresaKavánova 400, Lomnice nad Popelkou, ČeskoČesko Česko
UliceKavánova
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky105185 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vila Františka Horáka (také Křížova vila) je pozdně secesní vila v Lomnici nad Popelkou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vila Františka Horáka v roce 2017

František Horák byl mladší syn továrníka a slévače Josefa Horáka. Zadal projekt rodinné vily v místě tzv. panských stodol pražskému architektu Františku Xaveru Sanderovi.[1] Stavba probíhala v letech 19121914 a byla zadána staviteli Vácslavu Slabovi. Dům byl dokončen 20. ledna 1914 a o osm dní později byl zkolaudován.[2] Po úmrtí Františka Horáka přešla vila v roce 1923 do majetku jeho manželky Zdenky a jeho dcer Marie a Zdenky Horákových. V roce 1928 po úmrtí matky zůstala vila v majetku dcer. Švagr Zdenky Horákové, Alois Wachsmann v roce 1936 upravoval interiéry v druhém podlaží vily.

Po únorovém převratu Zdenka Wachsmannová neplatila milionářskou daň. Polovina její vily byla znárodněna a převedena na bytový podnik. Druhá polovina vily z majetku Marie byla převedena v roce 1946 na jejího syna Jaroslava Kříže, který byl kvůli převodu zplnoletněn.[3]

Polovina budovy je v soukromých rukou a druhou polovinu věnoval Jaroslav Kříž městu. V roce 2013 byla vila prohlášena za kulturní památku.[4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dominantou dvoupatrového pozdně secesního domu je šestistěnná majáková věžička s barevnými skly. Na fasádě jsou úryvky z básně Svatopluka Čecha Domov a nápis odkazující na to, že na místě dříve stávaly panské stodoly. Kvůli další zástavbě zaniklo sportovní zázemí domu, zejména tenisové kurty.

Interiéru dominuje centrální hala se schodištěm. Budova i její interiér je zachovalá a poskytuje unikátní obraz o životě bohatých továrníků v první polovině 20. století.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FUČÍK, Josef Jan. Historický místopis částí bývalého panství Miličevského a Radim - Peckovského v Okresu Lomnickém. 2. vyd. [s.l.]: GARN, 2017. 196 s. 
  2. Křížova vila: Lomnice nad Popelkou. m.lomnicenadpopelkou.cz [online]. [cit. 2021-01-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-01-31. 
  3. a b vila - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-01-24]. Dostupné online. 
  4. GEOCACHING. Geocaching - The Official Global GPS Cache Hunt Site. www.geocaching.com [online]. [cit. 2021-01-24]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]