Verdunská smlouva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozdělení Franské říše Verdunskou smlouvou: Ludvík II. Němec oranžově, Karel II. Holý modře, Lothar I. zeleně

Verdunská smlouva uzavřená v roce 843 ve městě Verdunu rozdělila Franskou říši na tři království ovládaná syny Ludvíka I. Pobožného.

Každý z bratrů se na základě této smlouvy usadil v jednom království:

Lothar kromě centrální části území říše získal také císařský titul jako poctu. Po jeho smrti si jeho synové jeho území rozdělili opět na tři části, z nichž jednou byla Lotharingie, ze které se později vyvinulo vévodství lotrinské a dnešní Lotrinsko.

Okolnosti vzniku[editovat | editovat zdroj]

V roce 814 zemřel Karel Veliký a jeho říši zdědil jeho syn Ludvík I. Pobožný. V této době už však Franská říše čelila velikým vnitřním ekonomickým problémům. Ludvík I. se místo reforem věnoval obraně státu. Roku 827 vpadli do pohraničních marek Španělé a vyrabovali okolní městská centra. Tato krize eskalovala napětí ve Franské říši a zapříčinila rozpory i mezi členy královské rodiny. V letech 830 a 833 se proti Ludvíkovi I. udály také dva pokusy o vojenský puč, v důsledku pokusu o snížení dědických podílů. Při druhém pokusu se spikli všichni Ludvíkovi synové Pipin I. Akvitánský, Lothar I. Franský a Ludvík Němec, podpořeni papežem Řehořem IV.

Vyhlášení smlouvy[editovat | editovat zdroj]

Ludvík I. uzavřel s Lotharem dohodu, Lothar měl převzít nad mladistvým Karlem jakýsi patronát a odměnou mu bude zvýšení jeho dědického podílu. To se však nelíbilo Ludvíku Němcovi, kterému by připadlo pouze Bavorsko. Při těchto sporech roku 840 zemřel Ludvík I. Po otcově smrti se Lothar I. pokusil o strhnutí moci na svou stranu, neúspěšně, byl poražen svými bratry Karlem Holým a Ludvíkem Němcem. Nakonec sourozenci uzavřeli v roce 843 Verdunskou dohodu. Lothar se však se smlouvou nikdy nesmířil, i přesto že mu zachovala císařský titul a v tom případě také jakousi formální nadvládu nad ostatními Karlovci. Verdunská smlouva tedy vstoupila v platnost až v roce 855 po Lotharově smrti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • DRŠKA, Václav. Verdunské dělení a franská tradice. Historický obzor, 1996, 7 (1/2), s. 5-13.
  • Dějepis 2, Učebnice pro Gymnázia a Střední školy, 2009, ISBN 978-80-7235-430-6

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]