Veliki Snežnik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Veliki Snežnik
Veliki Snežnik - výhled od chaty na vrcholu
Veliki Snežnik - výhled od chaty na vrcholu

Vrchol1796 m n. m.
Prominence1124 m [1]
Izolace85 km → Storžič
Poznámkanejvyšší hora pohoří Snežnik
Poloha
StátSlovinskoSlovinsko Slovinsko
PohoříSnežnik
Souřadnice
Veliki Snežnik
Veliki Snežnik
Horninakřída
PovodíReka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Veliki Snežnik je nejvyšší hora slovinského pohoří Snežnik, ležící v jeho jihovýchodní části. Na vrcholu je bývalé vojenské stavení a od roku 1961 horská chata Zavetišče na Velikem Snežniku. Snežnik byl před rozdělením Jugoslávie spojen s chorvatským Snježnikem v pohoří Gorski Kotar cestou „Put prijatelstva“. Po vyhlášení samostatnosti bývá překračování hranic problém.

Výstup[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o lehkou turistickou trasu, vedoucí většinou po lesních cestách, jen pod vrcholem prochází stezka pásem kosodřeviny. Značení je v okolí vrcholu na dobré úrovni (ne však v celém pohoří).

Výchozí bod je chata Planinski dom na Sviščakih (1242 m), ke které vede z města Ilirska Bistrica silnice. Na hranicích lesa jsou osazeny dřevěné tabule, označující Biosférickou rezervaci Snežnik. Odsud je poprvé viděl vrchol. Jeho bělostný vršek vystupuje z pásma kosodřeviny zcela osamoceně. Zde již vyšlapaný chodník míjí bílá skaliska a míří ze sedla přímo na vrchol. Na vrcholu je chata Zavetišče na Velikem Snežniku a kruhový výhled na poloostrov Istrie, pohoří Gorski Kotar (ležící již v Chorvatsku), Dolomity, Julské Alpy a v noci na zářící města Portorož, Piran či Koper.

Sestup[editovat | editovat zdroj]

Sestup může být veden přes vrchol Malý Snežnik (1694 m) což je zhruba 30 min. z vrcholu Veliki Snežnik a dále k parkovišti, které je vzdálené 6 km od chaty Planinski dom na Sviščakih nebo po stejné cestě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]