Věznice Kuřim

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
věznice Kuřim
Věznice Kuřim od severovýchodu
Věznice Kuřim od severovýchodu
Poloha
AdresaKuřim, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
věznice Kuřim
věznice Kuřim
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Věznice Kuřim se nachází na jižní Moravě v katastru města Kuřim, na okraji průmyslové zóny, deset kilometrů severně od Brna. Její počátky spadají do let 19561957, kdy byla pobočkou Vazební věznice Brno. Současná podoba areálu je z roku 1981. Věznice je určena pro výkon trestu odnětí svobody odsouzených mužů starších 18 let, které soud zařadil k výkonu trestu do věznice s ostrahou.

Je zde také zřízeno oddělení pro výkon trestu odnětí svobody s dozorem a specializované oddělení pro výkon trestu ochranného léčení sexuologického v ústavní formě s ostrahou. Toto specializované oddělení pro sexuální delikventy vzniklo v roce 1997 a po léčebné stránce úzce spolupracuje s externími lékaři. Jsou zde umístěni odsouzení, kterým soud uložil po vykonání trestu odnětí svobody ústavní sexuologickou léčbu. Recidivita těchto osob je pouze 2,9 %.

Celková ubytovací kapacita věznice činí 464 míst. Vězni jsou ubytováni ve společných ložnicích s průměrnou kapacitou 10 lůžek, jsou zde však i pokoje pro 4 nebo 18 odsouzených. Zabezpečení správného chodu věznice a dodržování zákonných norem zajišťuje 261 zaměstnanců, z nichž je 146 příslušníků ve služebním poměru a 115 občanských pracovníků.

Věznice vytváří podmínky pro zaměstnávání odsouzených ve středisku hospodářské činnosti, ve svém vlastním provozu a u soukromých firem. K získání a udržení pracovních návyků je nabízena i možnost brigádní práce bez nároku na odměnu při pomocných pracích pro potřeby věznice a v rukodělných dílnách. Speciálně-výchovné aktivity se uskutečňují individuální i skupinovou formou a zajišťují je specialisté z oddělení výkonu trestu. Jde o sociálně-psychologický výcvik, arteterapii, psychoterapii a terapeutické aktivity v rámci poradny drogové prevence. Součástí práce s vězni jsou i aktivity pro volný čas, například počítačový, zeměpisný, kynologický kroužek aj. Ve vězeňské knihovně je k dispozici více než 5 000 titulů. Věznice spolupracuje s nevládní neziskovou organizací Společnost Podané ruce, jejíž pracovníci poskytují služby v oblasti drogových závislostí.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]