Věda 24

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Věda 24
Žánrypublicistika
krátký film
ModerátořiDaniel Stach
Jaroslav Zoula
Země původuČeskoČesko Česko
Věda 24 na ČSFD
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Věda 24 je týdeník vysílaný každou neděli na zpravodajském kanále ČT24 České televize.

O pořadu[editovat | editovat zdroj]

Pořad shrnuje to nejdůležitější, co se stalo v uplynulém týdnu ve světě vědy. Informuje o úspěších českých i zahraničních vědců a nabízí vědecké pohledy na aktuální dění prostřednictvím autorských reportáží a rozhovorů doplněných přehlednými grafikami. Věda 24 přináší širší pohled na události jednoho týdne a zasazuje je do srozumitelného kontextu – tak, aby se v nich orientovali nejen odborníci daného oboru.

Novinky z oblasti vědy sleduje také web redakce veda24.cz a facebookový a twitterový profil. Nová média jsou tu úzce provázána s televizním vysíláním. Články jsou zpravidla doplněny reportážemi nebo rozhovory na dané téma odvysílanými na ČT24 či bonusovými materiály, které se ve vysílání neobjevily.

Vysílání pořadu[editovat | editovat zdroj]

Věda 24 se vysílá od 11. září 2016 každou neděli od 18.30 do 18.55 na ČT24. Pořad je možné sledovat i živě na iVysílání České televize, po odvysílání je k dispozici v internetovém archivu. Moderátory pořadu jsou Daniel Stach a Jaroslav Zoula, dramaturgyní Kateřina Fifková a editorkou Gabriela Cihlářová.

Hlavní témata pořadu[editovat | editovat zdroj]

Redakce vědy České televize[editovat | editovat zdroj]

Věda 24 je spolu s Hyde Parkem Civilizace a Vědeckým interview jedním z pořadů redakce vědy. Ta vznikla 5. září 2016 jako pátá zpravodajská redakce České televize (vedle domácí, zahraniční, ekonomické a kulturní). Jejím úkolem je denně nabízet vědecká témata napříč vysíláním ČT24 – od ranního Studia 6 a denního kontinuální vysílání až po hlavní zpravodajskou relaci Události a večerní pořady 90‘ ČT24 a Události, komentáře. Vedoucí redakce je Kateřina Fifková, hlavním moderátorem Daniel Stach.

„Aktuálním událostem na poli vědy se v denním zpravodajství věnujeme dlouhodobě, čtyři roky vysíláme také diváky i odbornou veřejností ceněný Hyde Park Civilizace, kolem kterého se nám podařilo vybudovat silný redakční tým. Vznik nové redakce je tak logickým krokem, který přinese systematičtější zastoupení původních témat z oblasti české vědy i zahraničních výzkumů v denním zpravodajství a samostatných pořadech ČT24,“[1] řekl ke vzniku redakce ředitel Zpravodajství České televize Zdeněk Šámal.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HOSPODÁŘSKÉ NOVINY. Česká televize má novou redakci vědy, povede je ji Kateřina Fifková. ihned.cz [online]. [cit. 2017-10-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-10-24. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]