Včelí tanec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Včelí tanec
Určení umístění zdrojů potravy

Včelí tanec (angl. waggle dance) je způsob komunikace, který včely používají k tomu, aby si navzájem oznamovaly polohu zdroje potravy. Včely, které objeví nový zdroj nektaru nebo pylu, se vrátí do úlu a informují ostatní včely o svém objevu tancováním.[1]

Včelí tanec byl objeven a popsán slavným rakouským biologem Karlem von Frischem, který za to získal Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu v roce 1973.[2] Ve svých studiích pozoroval a zkoumal chování včel v blízkosti úlu a zjistil, že včely dokáží komunikovat s ostatními členy včelího společenství pomocí tanců.[3]

Existují dva hlavní druhy včelího tance:

  • kolmý tanec,
  • kruhový tanec.

Kolmý tanec se používá k oznamování zdroje potravy vzdáleného více než 100 metrů od úlu. Včela tančí na místě, pohybuje se nahoru a dolů a zároveň kývá boky. Směr a rychlost jejího pohybu a frekvence kývání oznamují ostatním včelám směr, vzdálenost a kvalitu zdroje potravy.

Kruhový tanec se používá k oznamování zdroje potravy, který je blízko úlu, méně než 100 metrů. Včela tančí v kruhu a při tomto tanci vykonává sérii obloukovitých pohybů, kde každý oblouk reprezentuje jeden přelet ke zdroji potravy a návrat zpět do úlu. Ostatní včely se řídí směrem a délkou oblouků, které včela tančí, aby se dostaly ke zdroji potravy.

Kromě toho, včelí tanec obsahuje i jiné důležité informace. V souvislosti s tancováním včela uvolňuje feromony, které oznamují i kvalitu a množství potravy. Včely, které jsou svědky tohoto tance, si tyto informace zapamatují a vydávají se na cestu za zdrojem potravy na základě těchto pokynů. Zázračný aspekt včelího tance spočívá v tom, že včely dokáží komunikovat bez použití zvuku nebo vizuální komunikace, jen pomocí svého pohybu a feromonů. Včelí tanec má významný vliv na život včelího společenství. Pomáhá včelám efektivně vyhledávat potravu a zajišťuje, že včely se neztratí a nerozprchnou při hledání zdrojů potravy v okolí úlu. Rovněž umožňuje včelám rychle reagovat na změny v dostupnosti potravy a optimalizovat své aktivity.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Waggle dance na anglické Wikipedii.

  1. BECKEROVÁ, Deborah. Jak si spolu povídají včely? Ve zvířecí říši zcela unikátním tancem. em.muni.cz [online]. 2017-08-30 [cit. 2024-04-03]. Dostupné online. 
  2. Historie včelařství. www.vcelky.cz [online]. [cit. 2024-04-12]. Dostupné online. 
  3. Včely - přebornice v tanci i orientaci. CZECHSIGHT – Vše z české a zahraniční vědy [online]. 2020-04-02 [cit. 2024-04-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]