Výbuch v kralupské chemičce 2018

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Výbuch v kralupské chemičce 2018
Druh událostiVýbuch tankovací nádrže
StátČeskoČesko Česko
MístoKralupy nad Vltavou
Datum22. března 2018
Časkrátce před 10:00
Zemřelých6
Zraněných2
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pohled na chemickou továrnu Synthos, v popředí sídliště v Kralupech nad Vltavou

K výbuchu v chemickém závodu Synthos v Kralupech nad Vltavou došlo dopoledne 22. března 2018 krátce před 10:00. V areálu podniku explodovala tankovací nádrž v distribučním terminálu. V průběhu exploze nedošlo k úniku nebezpečných látek do ovzduší. Výbuch byl slyšet po celém okolí chemičky. Zemřelo šest pracovníků dodavatelských firem a další dva byli zraněni.[1] Vinohradská nemocnice poté aktivovala tzv. traumaplán. Jedná se o největší průmyslovou havárii v Česku od roku 1989.[zdroj?]

Příčina havárie[editovat | editovat zdroj]

Podle zástupců města předcházelo explozi čištění prázdného zásobníku pohonných hmot, při kterém mohl být porušen technologický postup; firma Unipetrol, která kralupskou rafinerii vlastní, to ale nepotvrdila. Hasiči později uvedli, že za nehodu v chemičce může dělník, který odstranil záslepku, čímž se do nádrže dostaly benzinové páry.

Ohlasy po tragédii[editovat | editovat zdroj]

Na výbuch reagovali nejen nejvyšší představitelé České republiky, ale také se objevily zahraniční kondolence. Vyjádřil se k němu jak prezident Miloš Zeman, tak premiér Andrej Babiš. Oba na svých twitterových účtech uvedli zármutek nad úmrtím osob při explozi. Ze zahraničí kondoloval např. slovenský prezident Andrej Kiska. [2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Při výbuchu v chemičce v Kralupech nad Vltavou zemřelo šest lidí. Příčina nehody se vyšetřuje. iROZHLAS [online]. Český rozhlas [cit. 2019-10-31]. Dostupné online. 
  2. Výbuch chemičky v Kralupech, šest mrtvých. Babiš, Zeman a další politici kondolovali pozůstalým. Parlamentní listy [online]. [cit. 2020-08-10]. Dostupné online.