Univerzita v Mostaru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Univerzita v Mostaru
Sveučilište u Mostaru
latinsky Universitas Studiorum Mostariensis
Rok založení11. února 1977
Typ školyveřejná
Vedení
Rektorprof. dr. sc. Ljerka Ostojić
Další informace
SídloMostar
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíEuropean University Association
http://sve-mo.ba/
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Budova rektorátu

Univerzita v Mostaru (chorvatsky Sveučilište u Mostaru, latinsky Universitas Studiorum Mostariensis) je jedna z největších vysokých škol v Bosně a Hercegovině.

Vysokoškolské zařízení je jednou ze dvou nástupkyní Univerzity Džemala Bijediće, založené roku 1977. Na začátku války, konkrétně v letech 1992–1993, se mostarská univerzita rozpadla na chorvatskou (Sveučilište u Mostaru) a bosňáckou část (Univerzitet "Džemal Bijedić", obnovila činnost až roku 1997). Vyučujícím jazykem na Univerzitě v Mostaru je chorvatština.

Univerzita se neformálně hlásí k odkazu františkánského teologického semináře v Mostaru z roku 1895, pedagogické školy z roku 1950, vysoké škole technické z roku 1959 a vysoké škole zemědělská, založené o rok později. Tyto starší školy se staly součástí univerzity a její nové struktury – v budově starého františkánského kláštera má univerzita dodnes své sídlo.

Univerzita má deset fakult: zemědělskou, ekonomickou, civilního inženýrství, lékařskou, farmaceutickou, filozofickou, přírodovědeckou, právní, strojního a počítačového inženýrství, zdravotnickou. K univerzitě náleží i Akademie výtvarných umění ve městě Široki Brijeg.

Zhruba 18 % studentů na univerzitě pochází ze sousedního Chorvatska. V roce 2015 měla univerzita celkem 14 715 studentů.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PAVIĆ, Snježana. STUDIRATI U MOSTARU. Na sveučilištu studira 14.715 ljudi. Mostar je postao živo središte modernoga visokog obrazovanja i znanosti.... Jutarnji list. 9.12.2015. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]