University of Wales

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
University of Wales
Prifysgol Cymru
Logo univerzity
Logo
Motto
'Goreu Awen Gwirionedd
(nejlepší inspirací je pravda)
Rok založení1893
Vedení
Kancléřprinc z Walesu
Další informace
AdresaCardiff, CF10 3NS, Spojené království
Zeměpisné souřadnice
http://www.wales.ac.uk/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velšská univerzita (velšsky Prifysgol Cymru, anglicky University of Wales) je konfederační univerzita založená roku 1893. Tato univerzita má akreditované instituce po celém Walesu, jako například Newportskou univerzitu, Univerzity v Cardiffu a Glyndŵru, Lampeter – nejstarší univerzitu ve Walesu, a další zařízení z 19. století jako je Aberystwyth a Bangor. Univerzita též pořádá kurzy v zahraničí a má přes 100 000 studentů.

Univerzitním kancléřem je princ z Walesu (Charles Philip Arthur George) a pro-kancléřem je velšský arcibiskup (Barry Morgan). Vicekancléřem je profesor Marc Clement.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Velšská univerzita byla založena v roce 1893 jako federální univerzita se třemi zakládajícími školami: University College Wales (Velšská Univerzitní Škola nyní známá jako Aberystwyth University - Aberystwythská univerzita), která byla založena v roce 1872, University College North Wales (Univerzitní Škola Severního Walesu dnes známá jako Bangor University - Bangorská Univerzita) a University College South Wales and Monmouthshire (Univerzitní Škola Jižního Walesu a Monmouthshiru, která se dnes jmenuje Cardiff University - Cardiffská Univerzita), která byla založena v roce 1881. Před založením federální University, tyto tři vysoké školy připravovaly studenty na zkoušky z University of London (Londýnské univerzity). Čtvrtá vysoká škola, Swansea (nyní Swansea University), byla přidána v roce 1920 a v roce 1931 byla přidána Welsh School of Medicine (Velšská lékařská škola) se sídlem v Cardiffu. V roce 1967 přistoupily další dvě školy: Welsh College of Advanced Technology (Velšská škola Pokročilé Technologie) a University of Wales Institute of Science and Technology - UWIST (Velšský Univerzitní Institut Vědy a Techniky), obě též se sídlem v Cardiffu. V roce 1971 St David's College (Univerzita Svatého Davida nyní známá jako Velšská Univerzita, Trojice svatého Davida), Velšská nejstarší instituce udělující tituly, omezila svou vlastní přidělující moc a přistoupila k Velšské Univerzitě. Finanční krize v pozdních 80. letech způsobila spojení dvou univerzit. UWIST A Cardiffská Univerzitní škola se roku 1988 spojily pod novým jménem - University of Wales College Cardiff - UWCC. V roce 1992 Univerzita ztratila svou výsadní pozici když se Polytechnic od Wales stala Glamorganskou Univerzitou (University od Glamorgan).

Univerzita byla složena z vysokých škol do roku 1996, kdy byla univerzita reorganizována do dvoustupňové struktury členských institucí s cílem absorbovat Cardiffský institut vysokoškolského vzdělání a Gwentskou školu Vyššího vzdělání.Existující školy se staly institucemi a tyto dvě nové univerzity se staly univerzitními školami. V roce 2003 se i tyto školy staly institucemi a v roce 2004 UWCN získalo svolení k přejmenování na University od Wales, Newport (Velšská Univerzita, Newport).

1. října 2004 se spojila Cardiffská univerzita s Velšskou Lékařskou univerzitou. Takto nově vzniklá univerzita ztratila status instituce a zařadila se do nové kategorie "dceřiné/související instituce". Zatímco tato nová instituce nadále udělovala Velšské univerzitní tituly z medicíny a s tím spojenými obory, studenti, kteří se přihlásili ke Cardiffské univerzitě k jiným oborům v roce 2005 a později byli oceňování Cardiffskými univerzitními tituly.

Současně univerzita připustila čtyři nové instituce. A tak North East Wales Institute of Higher Education (NEWI), Swansea Institute of Higher Education and Trinity College, Carmarthen (kteří byli dříve přidruženou institucí) spolu s Royal Welsh College of Music & Drama (která byla dříve schválená instituce) byly uznány jako plnohodnotní členové v červnu 2004.

The Royal Welsh College of Music & Drama následně univerzitu opustila v lednu 2007. V roce 2007 pak následovaly další změny, kdy byla struktura Velšské Univerzity změněna z federační struktury na konfederaci nezávislých institucí.

V listopadu 2008, Aberystwyth, Bangor a Swansea univerzity se rozhodly uplatnit své právo na registraci studentů ke studiu pro jejich vlastní (univerzitní) udělované tituly.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]