Ulička (přítok Uhu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ulička
Ulička pod Runinou
Ulička pod Runinou
Základní informace
Délka toku28 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Košický kraj)
UkrajinaUkrajina Ukrajina
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Tisa, Bodrog, Latorica, Laborec, Uh
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ulička je říčka v severovýchodní části Slovenska, na území okresu Snina. Je to pravostranný přítok Uhu s délkou 28 km (z toho 24 km na území Slovenska, 4 km na Ukrajině). Je tokem VII. řádu.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Pramení v Bukovských vrších, pod hlavním hřebenem pohoří, v blízkosti přírodní rezervace Borsučiny, na severozápadních svazích vrchu Veľký Bukovec (1011,9 m n. m.) v nadmořské výšce kolem 710 m n. m.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Od pramene teče nejprve severozápadním směrem, vtéká do malé erozní Runianskej kotliny, jižně od obce Runina přibírá zprava Hluboký potok a na krátkém úseku pokračuje na západ. Z pravé strany pak přibírá Poloninský potok a mění směr toku na severozápad. Dále přibírá zprava Pľašu a velkým výrazným obloukem se stáčí k jihu. Protéká obcí Topoľa, pod kterou přibírá nejprve levostranný Dankov potok a pak pravostranný Príslopský potok a stáčí se na jihovýchod. Zprava přibírá Šťavinku, protéká skrze přírodní památku Ulička, dále přes vesnici Kolbasov, následně přibírá zprava Dolinský potok a zleva Ruský potok. Pak vytváří dvojitou zatáčku, která obepíná nad ní ležící přírodní rezervaci Uličská Ostrá, zleva přibírá Vlčí potok a vstupuje do Uličské kotliny, kde teče přes obec Ulič. Zde zleva přibírá svůj nejvodnější přítok, Zbojský potok. Poté přibírá Mikošov potok a jihovýchodně od obce opouští území Slovenska. Hned za státní hranicí přibírá levostranný Homašov tekoucí souběžně s hranicí (na cca 500m úseku protéká i na území Slovenska) a následně pokračuje přibližně 4 km dlouhým úsekem přes území Ukrajiny. U obce Zábroď se v nadmořské výšce přibližně 209 m vlévá do Uhu.

Ulička je vodním tokem protékajícím výhradně územím Bukovských vrchů a od soutoku s Príslopským potokem je dělicí linií mezi podcelky Bukovce na severovýchodě a Nastaz na jihozápadě. Protéká územím národního parku Poloniny.

Povodí Uličky podle přítoků[editovat | editovat zdroj]

Ve směru toku, P – pravostranný přítok, L – levostranný přítok.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ulička (prítok Uhu) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]