Uhřický potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Uhřický potok
Základní informace
Délka toku8,8 km
Plocha povodí24.1[1] km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí4-10-02-084/083[2]
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Jihomoravský kraj, Pardubický kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava, Třebůvka, Jevíčka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Uhřický potok, také Světelský potok, je vodní tok stékající z východních kopců obce Světlá v jihomoravském kraji v okrese Blansko. Jedná se o pravostranný přítok Jevíčky o celkové délce 8,8 km.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Potok pramení východně obce Světlá, kterou protéká na západ. V blízkosti obce podtéká železniční trať 262, za kterou se stáčí na sever. V těchto místech dochází ke styku povodí Dyje a povodí Moravy. Stříbrný potok (přítok Semíče), protékající 20 metrů západně, již patří do povodí Dyje. Přibližně severovýchodním směrem Uhřický potok pokračuje okolo obcí Cetkovice a Uhřice. Po 8,8 km toku se Uhřický potok stává východně od Velkých Opatovic v oblasti Zámostí pravostranným přítokem řeky Jevíčka.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Do toku se vlévá několik malých vodotečí, stálých i periodických. Výraznějším pravým přítokem je Brodecký potok vycházející z obce Cetkovice.

Osídlení[editovat | editovat zdroj]

Uhřický potok na své pouti protéká katastrálními územími obcí Světlá, Vanovice, Cetkovice, Uhřice a Jaroměřice.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HYNEK, A. Přírodní poměry Boskovicka. Příprava vydání Skořepa H. a kol.. Svazek 1.. Boskovice: Muzeum Boskovicka, 2008. Kapitola Vodstvo. 
  2. http://www.edpp.cz/jev_spravci-vodnich-toku/ Povodňový plán města Jevíčko. Řeka Jevíčka má Hydrologické pořadí 4-10-02-083
  3. http://www.malahana.cz/svetla Archivováno 7. 11. 2014 na Wayback Machine. Uhřický potok vzniká jako Světelský potok na východních kopcích obce

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]