Udelartitan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxUdelartitan
Stratigrafický výskyt: Pozdní křída, asi před 100 až 85 miliony let
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádSauropodomorpha
InfrařádSauropoda
NadčeleďSaltasauroidea
ČeleďSaltasauridae?
PodčeleďSaltasaurinae?
RodUdelartitan
Typový druh
Udelartitan celeste
Soto et al., 2024
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Udelartitan („titán z Universidad de la República“) byl rod sauropodního dinosaura ze skupiny Titanosauria a nadčeledi Saltasauroidea, který žil v období starší pozdní křídy (asi před 100 až 85 miliony let) na území dnešní severozápadní Uruguaye (department Paysandú).[1]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Fosilie tohoto sauropoda byly objeveny roku 2006 v až 200 metrů mocných sedimentech geologického souvrství Guichón, ve kterém se nacházejí vrstvy o stáří 125 až 85 milionů let milionů let. Objeveny byly fosilie přinejmenším dvou jedinců, typový exemplář má označení FC-DPV 3595 a jedná se pouze o trojici artikulovaných ocasních obratlů. Další exemplář s označením FC-DPV 1900 byl patrně starší a je také podstatně kompletnější - kromě 60 ocasních obratlů se z něho zachovaly i fosilní kosti končetin.[2] Nález byl předběžně popsán již v roce 2012, navíc spolu s údajným objevem osteodermů (kostěných kožních destiček, vytvářejících tělesný "pancíř" dinosaura). Výskyt osteodermů se ale novým výzkumem nepotvrdil, jednalo se spíše o kamenné konkrece.[3]

Druh Udelartitan celeste byl formálně popsán v březnu roku 2024. Rodové jméno je poctou domovské instituci prvního autora práce, druhové (znamenající "modré nebe") se pak vztahuje k fotbalovým týmům Uruguaye (majícím podobné přezdívky).[4] Jednalo se patrně o zástupce čeledi Saltasauridae o odhadované tělesné délce 15 až 16 metrů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. de Santa Ana, H.; et al. (2004). El Cretácico post-basáltico y el Terciario Inferior de la Cuenca litoral del río Uruguay: geología y paleontología. In Veroslavsky, Gerardo; Uvilla, Martín; Martínez, Sergio (eds.). Cuencas Sedimentarias de Uruguay: Geología, paleontología y recursos naturales (2nd ed.). Universidad de la República. pp. 143–171.
  2. https://equatorialminnesota.blogspot.com/2024/03/your-friends-titanosaurs-udelartitan.html
  3. Soto, M.; Perea, D.; Cambiaso, A. (2012). First sauropod (Dinosauria: Saurischia) remains from the Guichón Formation, Late Cretaceous of Uruguay. Journal of South American Earth Sciences. 33 (1): 68–79.
  4. Soto, M.; et al. (2024). Phylogenetic relationships of a new titanosaur (Dinosauria, Sauropoda) from the Upper Cretaceous of Uruguay. Cretaceous Research. 105894.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]