UFO nad Vranovem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Přehrada Vranov nad Dyjí

UFO nad Vranovem, někdy také nazýváno incident nad Vranovem, je nejznámější a zároveň asi nejvážnější incident pozorování neidentifikovaného létajícího objektu nad českým územím. Tento incident se odehrál 12. července 1987 nad vodní nádrží Vranov, která byla plná návštěvníků.[1] 51. vrtulníkový pluk dostal za příkaz objekt pronásledovat.[2] Nadporučík Jaroslav Špaček zmínil incident v knize Jedenapadesátý aneb historie 51. vrtulníkového pluku vesele i vážně.

Popis události[editovat | editovat zdroj]

Pozorování začalo ve 12 hodin místního času. Osádka vrtulníkového pluku dostala příkaz pronásledovat neznámý objekt. Počasí v den události bylo pro období a podnebí typické, ve výšce nad 1,5 km byly mraky typu cumulus.[3] Objekt, tedy cíl vrtulníkového pluku, se nacházel nejdříve v Rakousku, blízko státních hranic. Piloti si zprvu mysleli, že je naváděcí stanoviště vektoruje na mrak. Po chvíli nad nimi prolétal objekt černé barvy, který měl tvar doutníku.[4] Ze země obdrželi pokyn objekt sestřelit, avšak dle popisu pilotů se stroj choval velmi podivně. Vždy když stroj zaměřili do zaměřovače, okamžitě obratem změnil směr. Střelba nebyla navíc možná také z důvodu, že se nacházeli nad Vranovskou přehradou, která byla plná lidí, tedy rekreantů. Po dvou minutách vizuálního kontaktu objekt zmizel za mrakem. Piloti letěli dále. Nadporučík Jaroslav Špaček tvrdí: „Potom asi nastala nejhorší situace v průběhu celého letu.[4] Objekt letěl přímo proti jejich vrtulníku a museli se mu velmi složitě vyhýbat. Vysokou, evidentně nadzvukovou rychlostí se pak objekt, cíl vrtulníkového pluku, přemístil nad Brno, Jaslovské Bohunice a směrem k Bratislavě, kde po chvíli již nebyl vidět na radaru.[4]

Vrtulník Mi-24 Hind

Po třiceti letech vyplynuly ve vyšetřování tohoto případu nové skutečnosti. Pronásledováním neidentifikovaného létajícího objektu měly být pověřeny dva letouny L-39 Albatros, které vzlétly z brněnského letiště a letoun pronásledovaly směrem k Dukovanům, odkud „UFO“ sledovaly zpět k Brnu a nadále ke slovenským hranicím. Objekt však dosáhl vysoké rychlosti a nad Bratislavou se jim ztratil. Dále pokračoval směrem k Jaslovským Bohunicím a pak dále zpět nad Rakousko.

Eduard Nový, bývalý člen pohraniční stráže, byl v roce 2018 hostem českého badatele Jaroslava Mareše, kde sdělil, že byl v té době členem PS na hranicích mezi Rakouskem a Československem, a událost sledoval ze země.

Hypotézy[editovat | editovat zdroj]

Jaderná elektrárna Dukovany

Dodnes se objevují hypotézy o tom, co se v červenci roku 1987 na obloze nacházelo a s čím se tehdy piloti vrtulníků setkali. Jednou z možných hypotéz bylo, zdali údajný letoun doutníkového tvaru nebyl zaměněn se stíhačkou (např. F-104 Starfighter, F-111 Aardvark aj.). Piloti ale tuto hypotézu rázně odmítli s tím, že – podle jejich mínění – žádný západní letoun by nebyl schopen takovýchto změn rychlostí, směru letu, a především tak dlouhého letu bez tankování, který v době od započetí po ukončení sledování trval okolo 2,5 hodiny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. UFO nad Vranovem pronásledované ČSLA | České záhady. www.ceske-zahady.cz [online]. [cit. 2020-07-17]. Dostupné online. 
  2. ŠPAČEK, Jaroslav. Jedenapadesátý aneb historie 51. vrtulníkového pluku vesele i vážně. druhé. vyd. [s.l.]: [s.n.], 1998. ISBN 978-80-86808-99-4. 
  3. Incident nad Vranovem – Projekt Záře [online]. [cit. 2020-07-17]. Dostupné online. 
  4. a b c Záznamy o UFO museli piloti smazat, prozrazuje pilot Špaček v knize. E15.cz [online]. [cit. 2020-07-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]