Draheničky (tvrz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Tvrz Draheničky)
Tvrz Draheničky
Západní nároží tvrze
Západní nároží tvrze
Základní informace
Slohrenesance
Výstavba1. polovina 16. století
Materiállomový kámen
Současný majitelsoukromý majetek
Poloha
AdresaDraheničky čp. 1, Mišovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Tvrz Draheničky
Tvrz Draheničky
Další informace
Rejstříkové číslo památky20775/3-2776 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tvrz Draheničky je dvoupatrová renesanční budova na severozápadní straně poměrně rozsáhlého areálu, tvořící s dalšími třemi nižšími budovami čtverec o straně zhruba 70 m. Leží v ohybu silnice na východním okraji Draheniček, malé vesničky v mírně zvlněné zemědělské kulturní krajině mezi městy Písek a Rožmitál pod Třemšínem. Od roku 1963 je objekt památkově chráněn.[1]

Historický a stavební vývoj[editovat | editovat zdroj]

Drahenický dvůr kolem roku 1890

Draheničky byly původně součástí manství patřícího ke královskému hradu Zvíkov. Jsou prvně výslovně zmíněny v roce 1323,[1] kdy je Jan Lucemburský daroval Petrovi z Rožmberka. O existenci dvorce v „malých Drahenicích“ je pak zmínka v polovině 16. století, kdy pravděpodobně vznikl objekt původní renesanční tvrze, vybudovaný z lomového kamene. Někdejší budova tvrze je patrná v západní nárožní části dvora, kde jsou dochovány některé historické stavební konstrukce i fragmenty původní malířské výzdoby nad klenutými prostorami v přízemí.

V roce 1577 celou osadu Draheničky i s dvorem odprodal tehdejší majitel zvíkovského panství Kryštof ze Švamberka paní Voršile Vrábské z Bukova. Tvrz pak už nesloužila jako panské sídlo, byla využívána pro zemědělské účely a postupným rozšiřováním o další hospodářské budovy vznikla dnešní podoba čtvercového dvora.

Letopočet na stodole (1717) svědčí o barokních stavebních úpravách, zatímco plackové klenby v hospodářských objektech pocházejí z pozdějších klasicistních stavebních úprav. Z císařského otisku[2] a indikační skici[3] Stabilního katastru z roku 1830 ve srovnání se zobrazením po reambulaci originálních map Stabilního katastru provedené roku 1875[4] je patrno, že k uzavření severního nároží dvora došlo až přestavbou severovýchodního křídla zhruba v polovině 19. století.[2]

Současný stav památky[editovat | editovat zdroj]

Západní nároží s pastvinou

Tvrz v Draheničkách je památkově chráněna od roku 1963. Je dokladem toho, jak se měnilo původně panské sídlo v průběhu časového úseku několika století. Hodnotné a působivé jsou také klenuté interiéry, které jsou v obytných i v některých hospodářských částech areálu.

Celý objekt dvora i s přilehlými pastvinami na jižní straně je v soukromém vlastnictví, je využíván k chovu koní a není tedy běžně přístupný. Stavební stav (v roce 2018) je uspokojivý, objekt je částečně zrekonstruován: jsou opraveny všechny střechy včetně krovů, byla vyměněna okna, dveře a vrata. Byla opravena fasáda severozápadního křídla (hlavní budova s klenutým průjezdem a na ni navazující špejchar).

Okolí[editovat | editovat zdroj]

Nejbližším významnějším objektem je fotovoltaická elektrárna jihovýchodně od tvrze. V trochu vzdálenějším okolí stojí za pozornost například zámek v Drahenicích, kostel sv. Klimenta a zvonice v Mirovicích, nebo zámek Březnice s renesanční zahradou a anglickým parkem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Památkový katalog - 1000131620 - tvrz. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2019-02-26]. Dostupné online. 
  2. a b DELLA TORRE; KRIPPEL. 7676-1 Svučice - dříve Swudschitz. Císařské povinné otisky Stabilního katastru 1 : 2 880 - Čechy. Název: B2_a_6C_7676-1_3. Rok: 1830. archivnimapy.cuzk.cz [online]. Český úřad zeměměřický a katastrální, Zeměměřický úřad, Ústřední archiv zeměměřictví a katastru, 1839 [cit. 2019-02-26]. Dostupné online. (německy, česky) 
  3. NEUBER, Karl. 7676-1 Svučice - dříve Swudschitz. Indikační skici - Čechy (Národní archiv). Název: PRA675018300. ags.cuzk.cz [online]. 1830 [cit. 2022-07-22]. Dostupné online. (německy, česky) 
  4. NEUBER, Karl. 7506 Svučice - dříve Swudschitz. Originální mapy Stabilního katastru 1 : 2 880 - Čechy. B2_a_4C_7506_3. Rok: 1830. Reambulace: 1875. ags.cuzk.cz [online]. Český úřad zeměměřický a katastrální, Zeměměřický úřad, Ústřední archiv zeměměřictví a katastru [cit. 2022-07-22]. Dostupné online. (německy, česky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]