Turistická značená trasa 7372

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 7372
Trasy 0455, 4444 a 7372 přecházejí Tichou Orlici
Trasy 0455, 4444 a 7372 přecházejí Tichou Orlici
Základní informace
Typturistická stezka
Délka4 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenížlutá turistická značka žlutá značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaSvitavská pahorkatina
ČeskoČesko Česko, Okres Ústí nad Orlicí
StartBrandýs nad Orlicí (nám.) 306 m
CílBrandýs nad Orlicí (nám.) 306 m
Výškový rozdíl84
Nejvyšší bodKřetínská vyhlídka 384 m
Nejnižší bodTichá Orlice 300 m
Vyhlídkové bodyKřetínská vyhlídka
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

žlutá turistická značka Turistická značená trasa 7372 je 4 km dlouhá[1] okružní žlutě značená trasa Klubu českých turistů v okrese Ústí nad Orlicí tvořící lázeňský okruh v Brandýse nad Orlicí a jeho bezprostřední okolí.[2] Trasa vede územím přírodního parku Orlice.

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Trasa 7372 má svůj počátek i konec na náměstí v Brandýse nad Orlicí na rozcestí z červeně značenou trasou 0455 vedoucí údolím Tiché Orlice z Ústí nad Orlicí do Chocně a dále výchozími trasami modře značenými 1910 do Ústí nad Orlicí přes Pernou a 1911 tamtéž přes Sudislav nad Orlicí a zeleně značenými trasami 4238 do Potštejna a 4444 do Chocně. Trasa 7372 stoupá kolem hřbitova na severovýchodní okraj města a dále po pěšině na Křetínskou vyhlídku v nadmořské výšce 384 m a poté prudce klesá do Salabova údolí ke starým lázním. Podél Loukotnického potoka se vrací zpět do města k rehabilitačnímu ústavu, podchází železniční trať Kolín - Česká Třebová a přechází Tichou Orlici. Za ní se stáčí k jihovýchodu a po pěšině podél řeky vede na rozcestí u pomníku Jana Amose Komenského. Odtud se v souběhu s více turistickými trasami vrací zpět přes řeku a pod železniční tratí do výchozího bodu na náměstí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V minulosti bývalo v Brandýse nad Orlicí více okruhů značených místním turistickým značením. Trasa 7372 částečně nahradila jeden z nich a to ten, který byl vyznačen modrou místní značkou. Úvodní část je shodná, z údolí Loukotnického potoka ale trasa původně stoupala do protisvahu a dále vedla po okraji lesa k vyhlídkovému bodu, křížila silnici od Mostku. Poté klesla do ulice V Lípách a Žerotínovou se vracela do výchozího bodu.[3]

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Seznam tras KČT Pardubického kraje
  2. Trasa 7372 na Mapách.cz
  3. Starší vydání map KČT