Turistická značená trasa 7215

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 7215
Trasa 7215 sestupuje od Pražské boudy k Husově boudě
Trasa 7215 sestupuje od Pražské boudy k Husově boudě
Základní informace
Typturistická stezka
Délka5 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenížlutá turistická značka žlutá značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaKrkonoše
ČeskoČesko Česko, Okres Trutnov
StartPec pod Sněžkou, Corso
CílHusova bouda
Výškový rozdíl395 m
Nejvyšší bodSlatinná stráň 1150 m
Nejnižší bodPec pod Sněžkou 755 m
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

žlutá turistická značka Turistická značená trasa 7215 je 5 km dlouhá žlutě značená trasa Klubu českých turistů[1] v okrese Trutnov spojující Pec pod Sněžkou a Husovu boudu. Její převažující směr je jižní.[2] Převážná část trasy se nachází na území Krkonošského národního parku.

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Počátek trasy se nachází na rozcestí v centru Pece pod Sněžkou, kde přímo navazuje na rovněž žlutě značenou trasu 7213 od Lesní boudy, prochází tudy červeně značený Okruhem Zeleným a Modrým dolem, modře značená trasa 1813 z Malé Úpy na Obří sedlo včetně její stejně značené odbočky 1812 do Černého Dolu a zeleně značená trasa 4250 ze Spáleného Mlýna, na kterou zde navazuje stejně značená trasa 4206 do Špindlerova Mlýna.

Trasa přechází Úpu a lesní pěšinou stoupá severozápadním úbočím Javoru na luční enklávu Úpská samota. Z ní poté po krátké zásobovací komunikaci vystoupá na asfaltovou Kladenskou cestu, po které kromě krátké výjimky vystoupá na Javorské Boudy. Zde vstupuje do souběhu se zeleně značenou trasou 4208 z Velké Úpy na Dvorskou boudu. V něm pak stále po Kladenské cestě stoupá přes Vebrovy Boudy na rozcestí severovýchodně od vrcholu Slatinné stráně, kde souběh končí. Trasa 7215 vede lesní pěšinou k jihu ke Kolínské boudě, kde vstupuje do souběhu s červeně značenou trasou 0407 z Černé hory k Chalupě Na Rozcestí. Společně vedou po zpevněné komunikaci k západu k Pražské boudě, kde souběh s trasou 0407 končí a trasa 7213 vstupuje opět do krátkého souběhu s trasou 4208, která sem přichází přes vrchol Slatinné stráně. Obě trasy spolu klesají k čp. 27, kde souběh opět končí a trasa 7215 klesá dále po asfaltové komunikaci k severovýchodu na rozcestí opět s modře značenou trasou 1812, kde mění směr na východní. V souběhu s ní vede k nedaleké Husově boudě, kde končí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Úsek Pec pod Sněžkou - Pražská bouda je starší, úsek od Pražské k Husově boudě byl vyznačen později.[3]

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]