Trojmezí tří císařů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Trojmezí tří císařů (Polsko)
Trojmezí tří císařů na mapě Polska
Německá pohlednice z roku 1902 s vyobrazením trojmezí
Trojmezí tří císařů v roce 2007

Trojmezí tří císařů (německy Dreikaisereck [drai-kajzer-ek], polsky Trójkąt trzech cesarzy) je označení bodu, kde se před první světovou válkou stýkaly hranice tří císařství – německého, rakouského a ruského. Nyní se na tomto místě stýkají hranice měst Myslovice, Sosnovec a Jaworzno. Trojmezí bylo na soutoku Černé a Bílé Přemše, odkud dále teče řeka Přemše. Pravý břeh (západní) Černé Přemše patřil do Německa, levý břeh Bílé Přemše byl rakouský a území mezi oběma řekami bylo pod vládou Ruska.

V Polsku se často lze setkat s nesprávným vysvětlením, že se zde stýkaly hranice tří záborů po rozdělení Polska, avšak Slezsko nebylo před dělením částí Polska, ale bylo součástí Pruska, které je vybojovalo na Marii Terezii. Nebylo to tedy místo styku tří záborů, ale tří impérií. Do první světové války bylo toto místo známé v celé Evropě a bylo cílem řady výletníků. Po řece pluly výletní lodě a místo bylo možné obdivovat z Bismarckovy věže v Myslovicích z roku 1907. Bismarckova věž byla ve 30. letech 20. století z rozhodnutí polských úřadů zbořena a materiál byl použit při stavbě katedrály v Katovicích.

Po druhé světové válce začalo místo upadat v zapomnění. V prvních letech 21. století se však začalo uvažovat o vybudování vyhlídkové terasy na strmém břehu nad soutokem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Trójkąt trzech cesarzy na polské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]