Tree Check

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aplikace umožňuje rozeznávat druhy stromů pomocí automatické detekce.

Tree Check je mobilní aplikace informačně-vzdělávacího charakteru pro identifikaci druhů stromů pomocí fotografií.[1][2] Pracuje na principu automatické detekce a využívá principy gamifikace.[3][4] Podává také urbanisticko-ekologické informace, například to, jak stromy ve městech ochlazují své okolí odpařováním vody a stíněním před sluncem.[5]

Historie a funkce[editovat | editovat zdroj]

Aplikace byla vytvořena konsorciem partnerů vedených Nadací Partnerství jako součást projektu Life Tree Check.[6] Ten byl zahájen v roce 2019. Jeho cílem je pomáhat městům střední Evropy účinně čelit dopadům klimatické změny, zejména stále častějším vlnám veder a přehřívání měst, a to posilováním zelené infrastruktury – zeleně ve všech jejích podobách a možných umístěních.

Součástí aplikace je také mapa stromů.

Aplikace pro chytré telefony byla spuštěna v roce 2022. Je k dispozici v češtině, slovenštině, polštině, maďarštině a angličtině. Je zaměřena na středoevropské klima a na druhy stromů, které jsou v tomto podnebí běžné. Existuje ve verzi pro systém Android i iOS.

Aplikace nese slogan „Checkuj stromy, pečuj o ně a sbírej je“ podle tří funkcí, které poskytuje:

  • nabízí informace o konkrétních stromech – jejich druh, charakteristické znaky, informace o ochlazovacím efektu stromů,[1]
  • poskytuje prostor pro zapojení lidí do péče o stromy – nabádá k zalévání či nahlášení jejich stavu,
  • umožňuje uživatelům sbírat si stromy do herbáře podle druhu či své oblíbenosti. Za návštěvy stromů pak získávají vyšší herní „úroveň“ a další odměny.[5] Mohou také přidávat nové stromy do mapy nebo navštěvovat již existující stromy v mapě.

Díky tomu, že lidé v aplikaci označují své oblíbené stromy i jejich stav, může aplikace sloužit zástupcům obcí pro přehled při rozhodování o veřejném prostoru – o tom, kde je stromů málo, kde je zachovat či kde se stromům nedaří a je potřeba o ně jinak pečovat. Pro účely samosprávního plánování péče o zeleň slouží verze Tree Check Pro.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Nová aplikace rozpozná druh stromu, prozradí i to, kolik v létě vypaří vody [online]. 2022-05-28. Dostupné online. 
  2. Zprávičky - Aplikace Tree Check [online]. Česká televize, 2022-04-22. Dostupné online. 
  3. Nová aplikace Checkuj stromy, pečuj o ně a sbírej je – Priprav Brno. priprav.brno.cz [online]. 2022-05-18. Dostupné online. 
  4. Tree Check App [online]. [cit. 2022-08-08]. Dostupné online. 
  5. a b c GOLDBERGEROVÁ, Sára. S novou českou aplikací můžete chytat stromy jako Pokémony. A zároveň se vzdělávat v dendrologii. CzechCrunch [online]. 2022-05-23. Dostupné online. 
  6. O projektu – LIFE TreeCheck. www.lifetreecheck.eu [online]. [cit. 2022-08-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]