Toxická pozitivita

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toxická pozitivita je jev, kdy jedinec pokládá své pozitivní emoce (např. radost) za důležitější než ty negativní (např. hněv, strach, smutek), často tak své negativní emoce před sebou, a také ostatními, potlačuje a snaží se vyvolat falešný dojem spokojeného života prožívaného pouze se štěstím a nuceným optimismem.[1]

Příznaky a projevy na psychickém zdraví[editovat | editovat zdroj]

Mezi příznaky toxické pozitivity nejčastěji patří:[2]

  • Pocit provinilosti za negativní emoce.
  • Potřeba působit navenek za všech okolností spokojeným dojmem.
  • Dokonalé maskování skutečných pocitů.
  • Potřeba zvládnout každou situaci s úsměvem.
  • Odbývání, shazování nebo zesměšňování vážných situací.
  • Povyšování se nad lidi, kteří vyjadřují navenek frustraci nebo jakékoli jiné než pozitivní reakce.
  • Potřeba rozdávat lidem kolem sebe rady typu: mohlo by být hůř, život je příliš krátký na to, abys byl naštvaný, buď za všechno vděčný apod. namísto toho, aby s nimi člověk skutečně probral, co je trápí.

Člověk mající toxickou pozitivitou je citlivější na stresory a trpí častými úzkostmi. Velmi hojný může být i sklon k depresivním stavům. Za tyto projevy na psychickém zdraví může především potlačení svých emocí, které pomáhají v životě vypořádat se s těžkými chvílemi (smutek) nebo emoce, které chrání naši důstojnost a cíle (hněv). Jedinec totiž žije v iluzi, že potlačené emoce vymizí, avšak potlačení svých pravých pocitů vede k nárůstu psychického napětí, což se může projevit ve zmíněné formě frustrace a úzkosti. Člověk tak častokrát i trpí úbytkem sebedůvěry, neboť se přestane orientovat ve svých pocitech. Jedinec může být také mnohdy osamocen od společnosti, jelikož není schopen pomoct nebo utišit své blízké, kteří zažívají těžké chvíle.

Vyhnutí se toxické pozitivity[editovat | editovat zdroj]

Pro jedince je nejdůležitější uvědomit si závažnost potlačovaní svých negativních pocitů a také projevy na psychické zdraví s tím spojené. Důležité je přijmout své negativní emoce jako součást života a brát v potaz jejich důležitost. V okrajových případech může pomoct i diskuse se svým terapeutem.[3][4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Toxická pozitivita. www.centrumlocika.cz [online]. [cit. 2023-12-27]. Dostupné online. 
  2. Toxická pozitivita - co to je a proč je pro člověka nebezpečná | Orseus.com. Orseus [online]. [cit. 2023-12-28]. Dostupné online. 
  3. DASTYCHOVÁ, Pestrý svět, Zuzana. Věčný optimismus ubíjí. Vypořádejte se s toxickou pozitivitou. iDNES.cz [online]. 2023-10-01 [cit. 2023-12-27]. Dostupné online. 
  4. Past pozitivního myšlení. Vidět na všem jen to dobré neprospívá našemu duševnímu zdraví. www.heroine.cz [online]. [cit. 2023-12-28]. Dostupné online.