Todolella (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hrad Todolella
Hrad Todolella (pohled z J)
Hrad Todolella (pohled z J)
Základní informace
Slohstředověká architektura
Poloha
AdresaLa Todolella, ŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad Todolella (katalánsky Castell de la Todolella) stojí na vršku na okraji stejnojmenného městečka, v comarce Ports, na severu Valencijského společenství. Byl postaven ve 14. století v gotickém slohu a v průběhu času patřil místním rodům Caldera, Vinatea, Lésera, Rovira a Figuerola.[1] Hrad je španělskou kulturní památkou, od roku 1966 v soukromém vlastnictví;[2] majitelem je francouzský varhaník katedrály Notre Dame, Ricardo Miravet.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Průčelí hradního paláce, vlevo v pozadí severní věž a cimbuří barbakánu (pohled z JZ)

Přes své poměrně malé rozměry je to impozantně působící budova; skládá se z hlavního paláce čtvercového půdorysu a k němu přiléhajících mohutných věží na severním a východním rohu. Přístup do hradu vede po cestě podél severozápadní stěny hradu, která ústí v první bráně do nevelkého barbakánu – ohrazení mezi rohem severní věže a stěnou paláce. Z prostoru barbakánu, kde se cesta ostře lomí, vede další brána do samotného hradu, na jeho malé nádvoří (patio) s gotickými arkádami, sevřené mezi věžemi, jejich spojovacím traktem a palácem. Nejstarší a nejvyšší stavba (donjon) s obytnými místnostmi je přístupná po kamenných schodech. Ostatní stavby byly určeny pro služebnictvo či jako stáje a sklady. V palácovém průčelí obráceném k městečku má hrad ve středním rizalitu prolomena tři úzká lancetová okna a pod nimi pás dalších tří oken, resp. lodžií, zakončených lomeným obloukem a zdobených kružbami. Vršek průčelní stěny a boční stěny věží jsou korunovány cimbuřím (které je ovšem dílem až pozdních romantických úprav ve 20. století),[2] jinak mají všechny budovy pultové či nízké sedlové střechy, kryté prejzy. Stěny jsou postaveny technikou kvádříkového zdiva (španělsky sillarejo).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b La Todolella. Art i Tradicions
  2. a b Castillo Todolella (španělsky)(katalánsky) – stručný popis na seznamu kulturních památek Valencijského společenství (Inventario General del Patrimonio Cultural Valenciano)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]