Tilemachos Karakalos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tilemachos Karakalos
Osobní informace
Datum narození1866
Místo narozeníDimitsana, Peloponés
Datum úmrtí15. června 1951 (84 nebo 85 let)
ObčanstvíŘeckoŘecko Řecko
Sportovní informace
Sportšerm
Disciplínašavle
TýmAthinaiki Leschi Athény
Účast na LOHLOH 1896, LOH 1900
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Šerm na LOH
stříbro 1896 Athény šavle jednotlivci

Tilemachos Karakalos (řecky Τηλέμαχος Καράκαλος, 1866, Dimitsana15. června 1951) byl řecký sportovní šermíř a armádní důstojník. Jako šermíř se účastnil Letních olympijských her 1896 v Athénách a získal stříbrnou medaili v šermu šavlí.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve městě Dimitsana v Arkádii na Peloponésu, v roce 1902 vystudoval francouzskou vojenskou školu v Joinville-le-Pont u Paříže a poté pokračoval ve studiu v Německu, Švédsku a Rakousku. Během své vojenské kariéry učil důstojníky u svých jednotek šermířskému umění. Byl demobilizován v hodnosti generála dělostřelectva. Karakalos je autorem vojenské příručky Eisagogí tis gymnastikís sto strátevma (Úvod do gymnastiky v armádě).

Karakalos na LOH 1896[editovat | editovat zdroj]

Na Letních olympijských hrách 1896 se účastnil soutěže v šermu šavlí, která se konala 9. dubna. K utkání nastoupilo pět šermířů, kromě tří Řeků ještě Dán Holger Nielsen a Rakušan Adolf Schmal. Po dvou kolech se do athénského Zappeionu přišla podívat celá královská rodina s doprovodem, a aby mohli sledovat celý turnaj, rozhodli se pořadatelé, že soutěž začne znovu. Šermoval každý s každým na tři vítězné zásahy. Karakalos porazil favorizovaného Schmala 3:0, Nielsena 3:2, poté prohrál s krajanem Ioannisem Georgiadisem 1:3 a nakonec porazil dalšího Řeka Iatridise 3:0. Georgiadis se stal olympijským vítězem, Karakalos získal stříbrnou medaili, třetí skončil Dán Nielsen.[1] (Účast Karakalose na gymnastických soutěžích a na olympiádě 1900 uváděná na řecké verzi není potvrzena žádným oficiálním pramenem).

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Fencing at the 1896 Summer Olympics – Men's sabre na anglické Wikipedii a Τηλέμαχος Καράκαλος na řecké Wikipedii.