Dimitsana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dimitsana
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška946 m n. m.
StátŘeckoŘecko Řecko
Dimitsana
Dimitsana
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel322 (2021)
Správa
Oficiální webwww.dimitsana.gr
Telefonní předvolba2795
PSČ220 07
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dimitsana (řecky Δημητσάνα) je město na Peloponésu, v kraji Arkádie. Bylo založeno na místě starověkého města Teuthis (Τεύθις), dnes má kolem 900 stálých letních obyvatel. V minulosti byla Dimitsana významným kulturním centrem a proto zde stojí velké budovy. Dnes je to hlavně odpočinková destinace Athéňanů, stojí zde několik hotelů, známá je také středověká ozdobná kostelní zvonice.

Teuthis[editovat | editovat zdroj]

Dle Homéra se město Theutis zúčastnilo trojské války. V starověkém městě Theutis, jak nás informuje Pausaniás , se nacházel chrám bohyně Athény, Afrodity a Artemidy. Nacházela se zde i socha bohyně Athény. Obyvatelé města Theutis osídlili nové město Megalopolis.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Dimitsana

V 6. stol. po Kr. se v okolí města usazují kmeny Slovanů, kteří kolonizovali část Řecka s Peloponésem. Slované zde zůstali až do 9. stol., kdy byli poraženi a přesídleni do Anatolie, zbytek se promíchal s místním řeckým obyvatelstvem a tak vznikla Dimitsana. Samotné toponymum je možno slovanské (od dimica), nebo řecké (Dimos). První zprávu o městě máme z roku 963, kdy zde byl založen klášter, kde se uchovávaly vzácné knihy. V roce 1764, již během turecké nadvlády zde byla založena samostatná řecká knihovna a město se stalo jedním z nejvýznamnějších kulturním center Peloponésu. Byla zde velmi známá řecká škola, ze které pocházely mnohé významné osobnosti. V Dimitsane působil i vůdce Řecké války za nezávislost od Turků, Theodoros Kolokotronis, místním rodákem byl také biskup Germanos, který slavnostně vyhlásil válku. Po vzniku Řecka, zejména počátkem 20. stol. se mnoho obyvatel vystěhovalo zejména do Atén, proto je dnes Dimitsana klidná, v zimě téměř neobydlená vesnice. Elektrické vedení bylo zavedeno až v roce 1960.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dimitsana na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]