Technologické centrum UMPRUM

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Technologické centrum UMPRUM
fasáda první školy z roku 1893
fasáda první školy z roku 1893
Účel stavby

učebny, dílny, výstavní síně
společenský sál

Základní informace
Slohnovorenesance
moderna
ArchitektiVáclav Nekvasil (1892)
Ivan Kroupa, Jana Moravcová
a Tomáš Zmek (2017-2020)
Výstavba1890-1892
Cena420 milionů Kč
Přestavba2017-2021
Materiálycihla, beton, ocel, sklo
StavebníkMinisterstvo školství České republiky
Technické parametry
Počet podlaží5
Poloha
Adresařadový dům, Praha 2-Nové Město, ČeskoČesko Česko
UliceMikulandská 134/5
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Technologické centrum UMPRUM je nová budova Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Vznikla zásadní přestavbou novorenesanční školní budovy čp. 134/II v Mikulandské ulici 5, na Novém Městě.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na místě přestavěné budovy stály od roku 1380 čtyři menší domy, později tři, jeden z nich byl Chanovských z Dlouhé Vsi, druhý Vitanovských z Vlčkovic a třetí Šofmanů z Hemrlesu. Na jejich místě Arnošt Malovec z Malovic roku 1674 zbudoval barokní palác, v němž až do své smrti roku 1822 bydlel generál Jan Josef hrabě Pachta z Rájova. Tento palác dal rakouský erár strhnout a vystavět novostavbu školy pro státní německou reálku.

První škola[editovat | editovat zdroj]

Vstupní chodba a vrátnice školy

Řadovou čtyřkřídlou budovu kolem obdélného dvora v roce 1890 navrhl architekt Václav Nekvasil a v letech 1890-1893 ji postavila jeho stavební firma. Tato školní budova byla již druhým sídlem slavné první (nejstarší) státní německé reálky, založené v roce 1833 v Praze a proslulé svými profesory i žáky. Navštěvoval ji Jakub Arbes, kterého vyučoval Jan Neruda, dále zde učili spisovatel Karel Tieftrunk nebo matematik Emil Weyr. [2] Dosavadní prostory nedostačovaly, proto byla vystavěna tato, ve své době předimenzovaná budova.

Druhá škola[editovat | editovat zdroj]

Po druhé světové válce došlo v roce 1949 k první zásadní adaptaci interiérů, navrhl ji arch. Václav Vondrák pro Výzkumný ústav pedagogický, při němž byla otevřená rozsáhlá Pedagogická knihovna.[3] Později zde sídlila základní devítiletá škola, jež byla fakultní školou nedaleké pedagogické fakulty UK. V části budovy bylo první sídlo Muzea Jana Ámose Komenského.

Třetí škola[editovat | editovat zdroj]

Historická budova zůstala ve správě ministerstva školství, které ji nabídlo Vysoké škole uměleckoprůmyslové k užívání. Kolektiv architektů – pedagogů této školy přijal původně jen nutnou adaptaci interiérů jako výzvu k vlastnímu svobodnému projektu.

Národní památkový ústav požadoval pro vydání stavebního povolení obvyklé normy pro zachování exteriéru a cenných architektonických detailů historické budovy v památkové zóně, protože v ulici jsou čtyři památkově chráněné domy, mj. sousední Schirndingovský palác i protější rohový palác do Národní třídy. Projektanti se ovšem rozhodli pro radikální řešení: vybourat vnitřní konstrukce budovy a ponechat pouze nosné zdi skeletu a schodišťové chodby. Jejich projekt podpořil stavební odbor Magistrátu hl. m. Prahy i samotná primátorka Adriana Krnáčová. Riskantní bourací práce prováděl Metrostav. Během nich došlo v polovině července 2018 ke zřícení dvou pater budovy, sutiny zdiva zavalily a vážně zranily tři ukrajinské dělníky. [4] Firma byla obviněna z nedbalosti a po tříletém soudním jednání osvobozena[5]

Z původní architektury stojí sklepy s valenými klenbami a jeden s klenbou křížovou, skelet obvodových stěn, přední stěna s fasádou do ulice, vstupní úsek terazzo podlahy s letopočtem 1893 a další staticky nutné obvodové zdivo. Jde tedy převážně o fasádismus.[6] Nová budova byla realizována proto, že hlavní budova na náměstí Jana Palacha kapacitně nedostačovala.[7] Rektor UMPRUM, profesor Jindřich Vybíral o potřebě prostor pronesl: UMPRUM trpěla nedostatkem prostoru pro výuku téměř 100 let.[8] Výstavba stála přibližně 420 milionů korun.[9]

V současnosti objekt plní úlohu multifunkční budovy: slouží pro učebny, uměleckořemeslné dílny a sklady jejich materiálu, kabinety vyučujících, kuchyňky, copycentrum; atrium s přilehlými prosklenými prostorami slouží jako výstavní síň semestrálních a ročníkových prací, dále je zde dvůr a kavárna. Terasa na střeše je určena kuřákům a k odpočinku studentů i zaměstnanců. 3. března 2023 se celá budova rozzářila školním karnevalem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Technologické centrum | Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze. www.umprum.cz [online]. [cit. 2023-03-05]. Dostupné online. 
  2. RUTH, František:Kronika královské Prahy a obcí sousedních. II. díl, Praha 1904, s. 738
  3. BAŤKOVÁ, 1998, s.233
  4. Zpravodajství idnes ze 24.7.2018
  5. Zpráva idnes.cz
  6. Historická fasáda skrývá moderní prostory UMPRUM. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  7. UMPRUM otevírá v centru Prahy svou novou budovu. Nabízí moderní dílny a ateliéry. www.earch.cz [online]. [cit. 2023-03-05]. Dostupné online. (cz) 
  8. URBAN, Tereza. Rekonstrukce, kterou zasáhly spory i zřícení původní budovy. Jak vidí novou budovu UMPRUM odborná veřejnost? - CZECHDESIGN. www.czechdesign.cz [online]. [cit. 2023-03-05]. Dostupné online. 
  9. Archiweb - UMPRUM začne v centru Prahy budovat centrum za 420 milionů Kč. www.archiweb.cz [online]. [cit. 2023-03-05]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BAŤKOVÁ, Růžena: Umělecké památky Prahy, Nové Město, Vyšehrad, Vinohrady (Praha1). Academia Praha 1998

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]