Technická univerzita na Kapském poloostrově

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Technická univerzita na Kapském poloostrově
Motto
Vytváření budoucnosti
ZkratkaCPUT
Rok založení2005 sloučením univezit Cape Technikon (1920) a Peninsula Technikon (1962)
Typ školyVeřejná
Vedení
Prorektor Chris Nhlapo
KancléřThandi Modise
Další informace
AdresaKapské Město, Západní Kapsko, Jižní AfrikaJižní Afrika Jižní Afrika
Zeměpisné souřadnice
KampusPět kampusů
ČlenstvíAAU, CHEC, HESA
https://www.cput.ac.za/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Technická univerzita na Kapském poloostrově (angl. Cape Peninsula University of TechnologyCPUT) je jediná technická univerzita v provincii Západní Kapsko a také největší univerzita v provincii. Leží v Kapském Městě v Jihoafrické republice. Studuje zde 32 000 studentů. Vznikla spojením univerzit Cape Technikon, Peninsula Technikon a několika dalších nezávislých vysokých škol.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vznikla v lednu 2005 spojením univerzit Cape Technikon a Peninsula Technikon. V roce 1993 byl vyhlášen Technikons Act, který technikonům (polytechnikám, nabízejícím prakticky zaměřené post-sekundární vzdělávání) umožnil nabízet bakalářské (B.Tech), magisterské a doktorské tituly v oboru technologie. V březnu 2001 vydal tehdejší ministr školství Kader Asmal Národní plán vysokoškolského vzdělávání a v květnu 2002 oznámil možné sloučení obou institucí, přičemž národní pracovní komise doporučila do sloučení začlenit i University of the Western Cape. Ke konci roku 2002 bylo oznámeno konečné sloučení a v říjnu 2003 byl schválen nový název. Výkonný prozatímní management byl jmenován koncem roku 2004.

První prorektorkou CPUT byla v únoru 2006 jmenována prof. L. Vuyisa Mazwi-Tanga. V této době bylo také původních devět fakult sloučeno a reorganizováno do šesti: aplikované vědy; obchod; vzdělávání a společenské vědy; inženýrství; zdravotnictví a wellness; informatika a design. Byla zřízena samostatná postgraduální jednotka známá jako e-Innovation Academy, která nabízí multidisciplinární postgraduální programy a financovaný výzkum, a od března 2008 funguje Fakulta informatiky a výzkumná jednotka designu. Oddělení informačních technologií ve spolupráci s Bridgetown Community, Athlone, COFISA a IDM spustilo v září 2008 Athlone Living lab, komunitní inovační projekt ICT. Jednalo se o první Living Lab v Západním Kapsku.

V dubnu 2008 byl jmenován rektorem univerzity Trevor Manuel.

Zahraniční studenti (ti, kteří nepocházejí ze zemí SADC) platí oproti místním studentům dvojnásobné poplatky. V současné době je zapsáno přes 2000 zahraničních studentů.

Studentům magisterského a doktorského studia nabízí univerzita stipendia.

Kampusy[editovat | editovat zdroj]

Kampus v Kapském Městě se Stolovou horou v pozadí

CPUT má pět kampusů:

  • Kampus v Bellville, původně kampus univerzity Peninsula Technikon
  • Kampus v Kapském Městě, původně kampus univerzity Cape Technikon v Zonnebloem
  • Kampus v Mowbray, původně Pedagogická fakulta v Mowbray
  • Kampus v Granger Bay, sídlí zde hotelová škola a centrum přežití
  • Kampus ve Wellingtonu, původně Pedagogická fakulta v Bolandu

Campus v Kapském městě je postaven na části okresu šest.

Kooperativní vzdělávání[editovat | editovat zdroj]

Velká většina předmětů nabízených CPUT zahrnuje odbornou přípravu na pracovišti; odborná příprava má formu stáže, která trvá obvykle šest měsíců až jeden rok. Komplexní politika univerzity v oblasti kooperativního vzdělávání zajišťuje, že student je umístěn v podniku schváleném univerzitou; tím je zajištěno, že institucionální akademické vzdělávání je propojeno s požadavky praxe.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Univerzita má velmi známý sportovní program.[1] Významným členem basketbalového týmu je Brendan Mettler, který hrál v základní sestavě národního basketbalového týmu Jihoafrické republiky na mistrovství Afriky v basketbalu 2011 na Madagaskaru.[2]

Významné osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cape Peninsula University of Technology na anglické Wikipedii.

  1. Sports and Sports Development. web.archive.org [online]. 2012-03-13 [cit. 2022-01-25]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-03-13. 
  2. Brendan  Mettler - 2011 FIBA Africa Championship | FIBA.COM. web.archive.org [online]. 2012-10-21 [cit. 2022-01-25]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-10-21. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]