Taunus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Taunus
Nejvyšší bod878 m n. m. (Großer Feldberg)

Sousední
jednotky
Wetterau

SvětadílEvropa
StátNěmeckoNěmecko Německo
Poloha pohoří
Poloha pohoří
PovodíMohan, Rýn, Lahn
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Taunus patří mezi německá střední pohoří. Rozprostírá se mezi řekami Mohan (na jihu), Rýn (na západě) a Lahn (na severu). Na východě tvoří přírodní hranici úrodná rovina Wetterau, která dostala jméno po říčce Wetter. Větší část Taunusu patří pod Hesensko, západní část pod Porýní-Falc.

Hory[editovat | editovat zdroj]

Nejvyšší horou Taunusu je Velký Feldberg (Großer Feldberg), jenž měří 878 m. Sousední Malý Feldberg (Kleiner Feldberg, 826 m). Následuje je Altkönig měřící 798 m.

Města[editovat | editovat zdroj]

Kolem Taunusu a uvnitř najdeme celou řadu historických měst. Na straně hesenské jsou např.: Bad Homburg, Idstein, Eppstein, Bad Camberg, Wiesbaden, Rüdesheim a celý Rheingau; v Porýní-Falci Diez, Katzenelnbogen, Nassau, Bad Ems, Lahnstein, Sankt Goarshausen se slavnou skálou, kde si podle básníka Heinrich Heine česávala své zlatoplavé vlasy Loreley.

Historické památky[editovat | editovat zdroj]

Z doby římské[editovat | editovat zdroj]

Taunusem vedla slavná římská hradba Limes, která měla za úkol chránit římskou říši před germánskými kmeny severně od ní. Některé pozůstatky lze obdivovat až do dnešního dne. Některé části byly rekonstruovány, například slavný římský kastel Saalburg severně od Bad Homburgu anebo strážní věž na území města Taunusstein.

Hrady a zámky[editovat | editovat zdroj]

V Taunusu najdeme celou řadu hradů a zámků. Mezi nejkrásnější lze zařadit zámek Braunfels. Zříceniny jsou např. v Eppsteinu, ve Falkensteinu a Nassau.

Další výskyt jména „Taunus“[editovat | editovat zdroj]

Podle tohoto pohoří byly po desetiletí pojmenovány německé modely automobilky Ford. - Ford Taunus

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]