Diez

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Diez
Diez – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška110 m n. m.
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměPorýní-Falc
Zemský okresRýn-Lahn
Diez
Diez
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha12,41 km²
Počet obyvatel10 708 (2009)
Hustota zalidnění862,9 obyv./km²
Správa
StarostaGerhard Maxeiner
Oficiální webwww.stadt-diez.de
PSČ65582
Označení vozidelEMS
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Diez je německé město ležící na obou březích řeky Lahn, do níž zde ústí říčka Aar. Díky této poloze má město podíl na pohořích Westerwald na severu a Taunus na jihu, což umožňuje návštěvníkům těšit se i příjemnému okolí.

Město čítá cca 11.000 obyvatel a hraničí bezprostředně s městem Limburg. V Diezu najdeme pěkné staré jádro a dvojí zámky, hraběcí zámek hned v historickém středu a na severním okraji města novější zámek Oranienstein.

Po druhé světové válce byl Diez přidělen nově založené spolkové zemi Porýní-Falc. Hranice mezi touto spolkovou zemí a sousedním Hesenskem dělí i Diez od sousedního Limburgu, což je však poznat jenom na silničních značkách.

Diez byl vždy posádkovým městem, čímž zůstal i po druhé světové válce. Ale jedny z původních trojích kasáren byly po pádu komunismu zrušeny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jméno Diez se vyvinul z původního tvaru Theodissa a pod tímto názvem najdeme první zmínku o tomto místě v listině Karla Velikého z roku 790.

Hrabata z Diezu sídlili přes šest set let v hraběcím zámku, jenž dodnes vévodí obrazu města, hlavně zámeckým kostelem. Nižší šlechta se usadila pod zámkem, čímž vzniklo město.

Roku 1329 byla Diezu propůjčena městská práva Ludvíkem Bavorským.

V 18. století se Diez proslavil svým obilným trhem.

Roku 1924 byly založeny přírodní lázně (Felke-Bad).

Po anexi Nasavy Prusy se stal Diez okresním městem nově založeného okresu Unterlahnkreis, kteréhožto postavení však pozbyl v roce 1969 v průběhu územní reformy provedené v bývalé Spolkové republice Německo, když se sloučením okresů Unterlahnkreis a Loreleykreis vytvořil nový okres Rýn-Lahn (Rhein-Lahn-Kreis), jehož sídlem bylo pojmenováno lázeňské město Bad Ems.

Některé památky[editovat | editovat zdroj]

Zámek Oranienstein[editovat | editovat zdroj]

Žili zde přímí předkové nizozemské královny Beatrice. Hlavní křídlo byl započato v roce 1684 kněžnou Albertine Agnes na zříceninách kláštera Dierstein a sloužilo zpočátku jako útulek pro vdovy. V rocích 17041709 byla budova přestavěna v zámek. Do druhé světové války sloužil zámek jako vojenský internát, potom až dodnes jako kasárny německé armády (Bundeswehr).

Hraběcí zámek[editovat | editovat zdroj]

Dominuje obrazu města a působí melancholickým, trudnomyslným dojmem. Zámek kdysi sloužil jako věznice. Dnes slouží jako noclehárna pro mládež a proto není přístupný veřejnosti.

Zřícenina Ardeck[editovat | editovat zdroj]

Kolem roku 1395 zbudovali hrabata z Nassau-Oranien na skálu nad říčkou Aar malý hrad. Od 18. století začal pustnout. Zachovaly se hradní věž a hradba. Dnes slouží každé dva roky jako přírodní divadlo.

Schaumburg[editovat | editovat zdroj]

Mezi městem Diez a obcí Balduinstein se zvedá působivý zámek Schaumburg. Byl postaven arcivévodou Štěpánem Habsburským v rocích 18501855 na základech předešlého hradu. Schaumburg se vyznačuje vysokým hradní věží, odkud se návštěvníkovi naskýtá nádherný výhled.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]