Savielly Tartakower

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Tartakower)
Savielly Tartakower
Narození22. února 1887
Rostov na Donu
Úmrtí5. února 1956 (ve věku 68 let)
10. obvod
Místo pohřbeníPantinský hřbitov
Alma materCollège Calvin
Vídeňská univerzita
Povoláníšachista, spisovatel literatury faktu, novinář a básník
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Savielly Tartakower (rusky Савелий Григорьевич Тартаковер, vzácně také Xavier Tartakower, *22. února 1887, Rostov na Donu, zemřel 4. února 1956 v Paříži) byl kosmopolitní šachový velmistr a teoretik, žijící především v Polsku a ve Francii, jeden z nejvýznamnějších šachistů první poloviny dvacátého století.

Byl židovského původu, narodil se v Rusku rakouským občanům. Studoval práva v Ženevě a ve Vídni, kde se také seznámil se soudobými významnými šachisty. Po první světové válce, kterou strávil v rakouské armádě, odjel do Francie a přijal polské občanství. Tam se stal profesionálním šachistou, napsal (německy) mnoho prací o šachové teorii (nejvýznamnější je práce Die Hypermoderne Schachpartie – Hypermoderní šachová partie, 1924). Kromě jiného proslavil Sokolského hru a zavedl pro ni ironické označení Orangutan. Proslul také mnoha vtipnými aforismy o šachové hře. Po druhé světové válce (pod falešnou identitou se připojil k armádě generála de Gaulla) přijal francouzské občanství a žil dále ve Francii jako profesionální šachista.

Slavné aforismy[editovat | editovat zdroj]

Šachová partie má tři části: zahájení, ve kterém se pokoušíte získat výhodu, střední hru, ve které se Vám zdá, že stojíte lépe, a koncovku, ve které poznáte, že vše je nenávratně ztraceno!
Vyhrává ten, kdo udělá chybu předposlední.
Ještě nikdy jsem neporazil zdravého soupeře.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Savielly Tartakower na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]