Tajemství Ocelového města

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tajemství Ocelového města
Původní názevTajemství Ocelového města
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Jazykčeština
Délka85 min
Žánrydobrodružný film
sci-fi film
PředlohaOcelové město
NámětJules Verne
ScénářOndřej Vogeltanz
Ludvík Ráža
RežieLudvík Ráža
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJaromír Hanzlík
Martin Růžek
Josef Vinklář
Petr Kostka
Jan Potměšil
… více na Wikidatech
ProdukceBarrandov Studio
HudbaLuboš Fišer
KameraJan Němeček
KostýmyIrena Greifová
StřihJosef Valušiak
ZvukIvo Špalj
Výroba a distribuce
Premiéra1. května 1978 (Československo)
Produkční společnostiBarrandov Studio
Československá televize
DistribuceÚstřední půjčovna filmů
Tajemství Ocelového města na FPČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tajemství Ocelového města je český dobrodružný film pro mládež z roku 1978 natočený podle knihy Julese Verna Ocelové město.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Dva bohatí muži si vybudují města. Doktor Sarrasin (Martin Růžek) postavil krásné město Fortuna, kdežto profesor Janus (Josef Vinklář) má své Ocelové město. Jedno město chce žít v míru, druhé město vyrábí obrovskou bombu se záhadnou látkou, která neničí budovy, ale zabíjí lidi. Sarrasinův zeť, inženýr Zodiak (Jaromír Hanzlík), je vyslán v přestrojení do Ocelového města, aby přišel záhadě na kloub a pomohl zachránit Fortunu před zničením. Janus se totiž rozhodl Fortunu zničit obrovským dělem, přespříliš velká nálož však dělo zničí a obsluha děla včetně profesora Januse zahyne.[1]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Jaromír Hanzlík Ing. Marcel Zodiak / Moltke
Martin Růžek dr. Sarrasin
Josef Vinklář prof. Janus
Petr Kostka Van Hulshov
Jan Potměšil Viktor
Taťjána Medvecká Alice
Josef Somr Vent
Petr Čepek Filbank

Dva scénáře[editovat | editovat zdroj]

Ve spisovém archivu Filmového studia Barrandov se dochovala i první, obsáhlejší verze scénáře, více podobná Verneově knižní předloze. Nakonec byla ale redukována z důvodů rozpočtové náročnosti.

V ní má profesor Janus, stejně jako v knize dva typy granátů do dalekonosného děla. První je naplněn zkapalněným kysličníkem uhličitým, druhý obsahuje sto malých zápalných náloží, které se těsně před dopadem na cíl uvolní a způsobí sto požárů současně.

Janus z počátku váhá s použitím mrazivé střely se zkapalněným plynem. Ví se totiž, že je pod stálým tlakem a při výstřelu by mohla prasknout a způsobit katastrofu v místě výstřelu. Pro svůj první útok na Fortunu tedy zvolí zápalnou střelu. Vlivem vzteku z odhaleného špiona nechá zvětšit nálož v dělu. To způsobí, že střela dosáhne první kosmické rychlosti a skončí na oběžné dráze, jako umělá družice Země. Obyvatelé Fortuny, hlavně děti ji považují za "supermoderní silvestrovskou rachejtli", protože právě slaví Silvestra.

Po několika dnech následuje druhý pokus o útok na Fortunu. K ní Janus použije mrazivou střelu. Ta se, dle všech výpočtů, roztrhne v hlavni obřího děla a jeho obsluhu i s profesorem Janusem zahubí a zmrazí.

Příběh končí na terase vily ve Fortuně, kde Marcel se svým synem, kterého ve filmu hraje Tomáš Holý, a s Viktorem, kterého adoptuje, společně pozorují přelety první umělé družice Země...

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ADAMOVIČ, Ivan. Encyklopedie fantastického filmu. Praha: Cinema, 1994. ISBN 80-901675-3-5. Kapitola 300 hlavních filmů, s. 133. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]