Taglan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Tagiloni)
Taglan
Ҭагьлан / Ҭагилони
თაგილონი
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška70 m n. m.
Časové pásmoUTC+3
StátAbcházieAbcházie Abcházie (de facto)
GruzieGruzie Gruzie (de jure)
OkresGali
Taglan na mapě
Taglan
Taglan
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel1 430 (2011[1])
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Taglan nebo Tagiloni (abchazsky Ҭагьлан nebo Ҭаӷьлан nebo Ҭагилони, gruzínsky თაგილონი – Tagiloni) je vesnice v Abcházii v okrese Gali. Leží přibližně 12 km jihovýchodně od okresního města Gali. Na západě a severozápadě sousedí se Sidou, na severovýchodě s Čuburchindží, na severovýchodě s Taglanem, na východě a jihu se nachází hranice s Gruzií přes řeku Inguri, za níž se nachází Šamgona z kraje Samegrelo – Horní Svanetie, a na jihozápadě s Nabakií. V minulosti přes vesnici vedla železniční trať spojující Abcházii s Gruzií.

Oficiálním názvem obce je Vesnický okrsek Taglan (rusky Тагланская сельская администрация, abchazsky Ҭагьлан ақыҭа ахадара). Za časů Sovětského svazu se okrsek jmenoval Tagilonský selsovět (Тагилонский сельсовет).

Části obce[editovat | editovat zdroj]

Součástí Taglanu jsou následující části:[2]

  • Taglan / Tagiloni (Ҭагьлан / Ҭаӷьлан / Ҭагилони)
  • Laštra / Salchino (Лашҭра / Салхино) – gruz. Salchino (სალხინო)

Historie[editovat | editovat zdroj]

Název Taglan resp. Tagiloni pochází z megrelštiny a váže se k tomu starý příběh, kdy se stalo v této obci neštěstí. Jeden muž šel směrem ke svému domu a zkolaboval, přitom se ze silnice zřítil do řeky Inguri. Ostatní vesničané na to řekli: „თაქ გინოლ“ (Tak ginol), což česky znamená „Tady spadl.“ Časem se z pojmu Tak ginol stal nový název vesnice.

Důkazy o osídlení území této obce pocházejí z 1. století př. n. l. a říká se jim Tagilonské poklady. Ty jsou v současnosti shromážděny v Paláci Dadiani v Zugdidi.

V minulosti byl Tagiloni součástí gruzínského historického regionu Samegrelo, od 17. století Samurzakanu. Po vzniku Sovětského svazu byla vesnice součástí Abchazské ASSR a spadala pod okres Gali. Téměř celá populace byla gruzínské národnosti.

Během války v Abcházii v letech 1992–1993 byla obec ovládána gruzínskými vládními jednotkami a po skončení bojů se obyvatelstvo ocitlo pod vládou separatistické Abcházie. Zatímco Gruzie nadále používá název Tagiloni, abchazští separatisté upřednostňují název Taglan.

Dle Moskevských dohod z roku 1994 o klidu zbraní а o rozdělení bojujících stran byl Taglan resp. Tagiloni začleněn do nárazníkové zóny, kde se o bezpečnost staraly mírové vojenské jednotky SNS v rámci mise UNOMIG. Mírové sbory Abcházii opustily poté, kdy byla v roce 2008 Ruskem uznána nezávislost Abcházie. V místě, kde bývala železniční zastávka, vznikla ruská vojenská základna a nové malé sídliště pro ruské pohraničníky, hlídající hranici s Gruzií.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Dle nejnovějšího sčítání lidu z roku 2011 je počet obyvatel této obce 1430 a jejich složení následovné:[1]

  • 1423 Gruzínů (99,5 %)
  • 7 příslušníků ostatních národností (0,5 %)

Před válkou v Abcházii žilo v obci i v celém Tagilonském selsovětu 1184 obyvatel.[3] Tedy došlo k nárůstu obyvatel v porovnání se stavem před válkou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kvarčija, V. E. Историческая и современная топонимия Абхазии (Историко-этимологическое исследование). Dom Pečati. 2006. Suchum. 328 s.
  • Kvarčija, V. E. Аҧсны атопонимика. Abchazská akademie věd. 2002. Suchum. 686 s. (Dostupné online)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b (rusky) www.ethno-kavkaz.narod.ru – sčítání lidu v Abcházii 2011
  2. Kvarčija, V. E. Аҧсны атопонимика. str. 208.
  3. All-USSR census 1989 in Abkhazian ASSR. pop-stat.mashke.org [online]. [cit. 2019-10-04]. Dostupné online.