Synagoga v Kostelci nad Labem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Synagoga v Kostelci nad Labem
Místo
MístoKostelec nad Labem, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
KrajStředočeský
OkresMělník
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Synagoga v Kostelci nad Labem byla židovská modlitebna ve městě Kostelci nad Labem v okrese Mělník v místech pozdější Neratovické ulice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Památník synagogy v Kostelci nad Labem

V obci byly dvě synagogy. První stála v 17. století v místě mezi jižní bránou města a náměstím v blízkosti katolického kostela. zanikla pravděpodobně v druhé polovině 17. století.[1] Novodobá židovská obec, která byla ustanovena v roce 1864, koupila starou sýpku v roce 1866 a přestavěla ji na synagogu. Dokončena byla roku 1869, dalšími stavebními úpravami prošla v roce 1889, kdy byly např. upraveny stupňovité štíty.[1][2]

Následkem tragických událostí druhé světové války a tzv. holokaustu pak došlo k razantnímu zmenšení zdejší židovské obce a budova přestala být využívána k náboženským účelům. Zbořena byla v roce 1952.[2]

Budovu na parcele, kde stála, připomíná v Neratovické ulici pamětní kámen s deskou zobrazující její někdejší podobu.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Synagoge (Kostelec nad Labem) na německé Wikipedii.

  1. a b FELCMAN, Jan; BRYKSIOVÁ, Dana. Kostelecké kostely IV.. S. 12. Zpravodaj Kostelec nad Labem [online]. Říjen 2018 [cit. 2023-03-22]. S. 12. Dostupné online. 
  2. a b Kostely. www.znicenekostely.cz [online]. [cit. 2023-03-20]. Dostupné online. 
  3. Pomník zaniklé synagogy v Neratovické ulici v Kostelci nad Labem | Drobné památky. www.drobnepamatky.cz [online]. [cit. 2023-03-20]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ALICKE, Klaus-Dieter: Lexikon der jüdischen Gemeinden im deutschen Sprachraum. Band 1: Aach – Groß-Bieberau. Gütersloher Verlagshaus, Gütersloh 2008, ISBN 978-3-579-08077-2 (německy)
  • MANDL, Rabbiner Moritz: Geschichte der Juden in Brandeis a. d. E. und Elbekosteletz. In: Hugo Gold, Die Juden und Judengemeinden Böhmens in Vergangenheit und Gegenwart. Jüdischer Buch- und Kunstverlag, Brünn/Prag 1934, s. 56–58. (německy)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]