Svojkov (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svojkov
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Slohbarokní
Výstavba30. léta 17. století
Přestavba1650-1664 (barokní)
Zánik1958
StavebníkZdeněk Lev Libštejnský z Kolovrat
Další majiteléLibštejnští z Kolovrat, páni z Knoblochů, páni z Putzharrdtu, páni z Nickelů, Kinští, Preysingové
Současný majitelsoukromý majitel
Poloha
AdresaSvojkov, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Svojkov (zámek)
Svojkov (zámek)
Svojkov (zámek), Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Svojkov stával v obci Svojkov nedaleko hradu na Českolipsku. Zanikl při požáru během adaptace objektu v roce 1958.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zakladatelem zámku byl pravděpodobně ve 30. letech 17. století Zdeněk Lev Libštejnský z Kolovrat (1588–1640). V roce 1647 zámek odkoupil Adam František z Knoblochů, který nechal původní zámek v letech 1650-1664 barokně přestavět. Po jeho smrti v roce 1670 zdědila zámek sestra Anna Kateřina z Putzharrdtu, po ní Žofie Kateřina z Nickelů a v roce 1687 její sestra Mechtela. Dne 10. října 1750 odkoupil zámek hrabě Josef Jan Maxmilián Kinský. Kinští v té době vlastnili také panství Sloup v Čechách, a došlo tak ke spojení obou panství. Roku 1870 zdědili zámek příslušníci chlumecké větve Kinských, kteří zde ovšem nepobývali. Posledním majitelem z rodu Kinských byl hrabě August František Kinský, který zemřel v roce 1941. Zámek po něm zdědila jeho dcera Marie, manželka Viléma Emanuela Preysinga, jenž jej držel až do května 1945. Po druhé světové válce jim byl zámek zkonfiskován a stát zde zřídil domov důchodců. Při přeměně objektu však zámek v roce 1958 vyhořel a trosky byly následně zbourány.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednalo se o jednopatrovou budovu s obdélníkovým půdorysem s rizalitem, ve kterém se ukrývalo schodiště, a mansardovou střechou. V okolí zámku byl vytvořen park, do něhož patřil také nedaleký skalní hrad Svojkov.

V roce 1980 byla část parku trvale obsazována stanovým táborem. Rostlo zde 13 jehličnatých a 37 listnatých stromů. Významnými byly cypřišky, varieta černé borovice, přivislý buk a převislý jasan.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HIEKE, Karel. České zámecké parky a jejich dřeviny. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1984. Kapitola Svojkov, s. 359. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]