Suchona

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Suchona
Základní informace
Délka toku558 km
Plocha povodí50 300 km²
Průměrný průtok(39 km od ústí) 456 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
RuskoRusko Rusko (Vologdská oblast)
Úmoří, povodí
Severní ledový oceán, Barentsovo moře, Bílé moře, Severní Dvina
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Suchona (rusky Сухона) je řeka ve Vologdské oblasti v Rusku. Je dlouhá 558 km. Povodí řeky má rozlohu 50 300 km².

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Odtéká z Kubenského jezera, přičemž odtok je regulovaný hrází se zdymadlem. Na horním toku je říční údolí široké. Na středním toku dosahuje hloubka údolí 80 až 100 m a v korytě se vyskytuje mnoho říčních prahů, peřeje a kamenité ostrovy. Na dolním toku je rychlost proudění nízká, zleva se do ní vlévá Dvinica. Řeka je levou zdrojnicí Severní Dviny.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Zdrojem vody jsou převážně sněhové srážky. Průměrný roční průtok vody ve vzdálenosti 39 km od ústí činí 456 m³/s, maximální dosahuje 6520 m³/s a minimální 17,6 m³/s. Zamrzá na konci října nebo v listopadu, na středním toku někdy až v prosinci a rozmrzá ve druhé polovině dubna až v první polovině května. Nejvyšších vodních stavů dosahuje od dubna do poloviny července. Na jaře dochází v souvislosti se značně nízkým sklonem na horním toku k obrácení směru toku do Kubenského jezera, na čemž se podílejí zejména přítoky Vologda a Leža.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Řeka je splavná. Vodní doprava je možná po celém toku, přičemž s Kubenským jezerem je zabezpečena zdymadlem. V létě může dojít k výraznému poklesu hladiny, při němž musí být doprava po řece přerušena. Prostřednictvím Severodvinského kanálu je spojena s řekou Šeksnou v povodí Volhy. Na řece se rozvíjí turistika a leží na ní města Sokol, Toťma, Velikij Usťug.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]