Stjepan Hauser

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stjepan Hauser
Narození15. června 1986
Pula
JugoslávieJugoslávie Jugoslávie
Alma materTrinity College
Royal Northern College of Music
Povolánívioloncellista
Webhauserofficial.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stjepan Hauser (* 15. června 1986 Pula) je chorvatský violoncellista.

Život[editovat | editovat zdroj]

Hauser začal své hudební vzdělání ve svém rodném městě Pule. Jeho rodinu tvoří hudebníci. Má sestru, která je novinářka. Studoval a absolvoval v Rijece. Univerzitní studia dokončil u Natalie Pavlutské v Londýně, poté pokračoval v postgraduálním studiu u Ralpha Kirshbauma v Manchesteru a nakonec se usadil ve Spojených státech, kde byl vyučován americkým violoncellistou Bernardem Greenhousem. Během studií v Londýně se stal stálým členem Greenwich Trio, jako violoncellista spolu s klavíristkou Yoko Misumi a houslistkou Lanou Trotovsek.

Již ve svých dvaceti letech Hauser vystupoval v největších divadlech v Evropě jako sólista i s mnoha nejvýznamnějšími orchestry v Evropě i v zahraničí, hrál v zemích jako Asie, Jižní Afrika, Nový Zéland a Spojené státy. Jeho debuty se konaly v prestižních koncertních sálech, jako je Wigmore Hall v Londýně, Royal Albert Hall (v Londýně), Concertgebouw v Amsterdamu a v South Bank Centre.

Za své umění ve Velké Británii navzdory svému mládí obdržel řadu prestižních mezinárodních ocenění a dostalo se mu cti vystupovat pro prince z Walesu Charlese jak v Buckinghamském paláci, tak v paláci svatého Jakuba. Hauser měl to štěstí, že byl jedním z posledních violoncellových virtuosů, které slyšel Rostropovič před svou smrtí v dubnu 2007. Rostropovič si ho vybral v roce 2006 na galakoncert v Palazzo Vecchio ve Florencii.

Hauser koncertoval s nejoceňovanějšími umělci klasické scény, jako jsou Rostropovič, Bernard Greenhouse, Heinrich Schiff, Arto Noras, Frans Helmerson, Philippe Muller, Stephen Kovacevich, Mennahem Pressler a Ivry Gitlis.

V roce 2011 založil se svým přítelem Lukou Šulićem violoncellové duo 2Cellos, se kterým aranžuje a interpretuje skladby soudobé hudby z repertoáru Michaela Jacksona, Guns N 'Roses, Muse a U2. S dvojicí vystupoval též bubeník Dusan Kranjc.

V lednu 2011 dvojice hudebníků zveřejnila video na YouTube, ve kterém hráli Smooth Criminal od Michaela Jacksona. Jejich umění uchvátilo Sira Eltona Johna, který je oba pozval, aby se připojili k jeho kapele světovém turné v roce 2011. Společně se Šulićem natočil album, na kterém jsou písně jako Welcome to the Jungle (Guns N' Roses), k níž byl natočen i videoklip, a samozřejmě Smooth Criminal. Album s názvem 2Cellos bylo vydáno 14. června 2011 pod značkou Sony Music.

Stjepan Hauser v roce 2019 vystupoval s houslistkou Caroline Campbell V roce 2022 a 27.10.2023 vystupoval v O2 Aréně v Praze.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stjepan Hauser na italské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]