Steve McQueen (režisér)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Steve McQueen
Narození9. října 1969 (54 let)
Londýn
Alma materWest London College
Chelsea College of Art and Design
Tisch School of the Arts
Goldsmiths
Drayton Manor High School
Povolánífilmový režisér, sochař, scenárista, fotograf, filmový producent, umělec, televizní producent, video umělec a filmař
OceněníTurnerova cena (1999)
European Film Award for European Discovery of the Year (2008)
Oscar za nejlepší film (2014)
Evropská filmová cena za přínos světové kinematografii (2014)
Knight Bachelor (2020)
… více na Wikidatech
ChoťBianca Stigter
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Steven Rodney „Steve“ McQueen (* 9. října 1969) je britský filmový režisér, producent a výtvarný umělec granadsko-trinidadského původu.

Umělecká tvorba[editovat | editovat zdroj]

Počátky filmové tvorby Steva McQeena jsou spojeny s výtvarným uměním – zejména s krátkými filmy vytvářenými pro prostředí galerií a muzeí umění. V roce 1999 byl za tuto tvorbu odměněn prestižní britskou Turnerovou cenou. Ještě v roce 2006 byl vybrán komisí Imperiálního válečného muzea v Londýně, aby vytvořil umělecké dílo o britských jednotkách nasazených ve válce v Iráku. Zadání zpracoval jako soubor archů poštovních známek s podobiznami zahynuvších vojáků.[1] Záměr uvést je do oběhu byl ovšem britskou Královskou poštou zamítnut.[2]

Celovečerní filmy[editovat | editovat zdroj]

Steva McQeena natočil čtyři celovečerní snímky. Režijní prvotinou byl Hlad z roku 2008, následovaný v roce 2011 filmem Stud. Za svůj v pořadí třetí snímek 12 let v řetězech, který zároveň režíroval i produkoval, získal v roce 2013 Oscara pro nejlepší film. Stal se historicky prvním filmařem černošského původu, který jako producent v této kategorii uspěl. Ve stejné kategorii uspěl také v cenách BAFTA a Zlatý glóbus. Ve všech jmenovaných filmech hrál herec Michael Fassbender. V roce 2018 na úspěch navázal kladně přijatým snímkem Vdovy.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Steve McQueen (director) na anglické Wikipedii.

  1. SEARLE, Adrian. Adrian Searle on artist Steve McQueen's tribute to Britain's war dead. The Guardian. 2007-03-12. Dostupné online [cit. 2020-11-01]. ISSN 0261-3077. (anglicky) 
  2. Steve McQueen's Queen and Country: The new face of remembrance. The Telegraph [online]. [cit. 2020-11-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]