Stephen Colbert

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stephen Colbert
Rodné jménoStephen Tyrone Colbert
Narození13. května 1964 (59 let)
Washington, D.C.
Alma materSeverozápadní univerzita
Porter-Gaud School
Povoláníherec, komik, scenárista, televizní moderátor a televizní producent
OceněníExceptional Public Achievement Medal (2014)
cena Grammy za nejlepší album mluveného slova (2014)
Primetime Emmy Award
Cena Sdružení amerických scenáristů
Politická stranaDemokratická strana
Nábož. vyznáníkatolická církev
ChoťEvelyn McGee-Colbert (od 1993)[1]
RodičeJames William Colbert, Jr.
PříbuzníElizabeth Colbert Busch (sourozenec)
Funkcespisovatel (Saturday Night Live; 1996–2011)
PodpisStephen Colbert – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Stephen T. Colbert, 2007
Stephen Colbert a generál Ray Odierno při speciálním vydání The Colbert Report

Stephen Tyrone Colbert ([koʊlˈbɛər]IPA nebo [ˈkoʊlbərt]IPA, * 13. května 1964, Washington, D.C.) je americký komik, moderátor, politický satirik a spisovatel. Je znám především jako tvář satirického pořadu The Colbert Report, kde parodoval konzervativní politické komentátory. Nyní nově provází late-night show The Late Show with Stephen Colbert na CBS.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Původně studoval herectví na Northwestern University, kde potkal Dela Closea. Close, režisér divadelní skupiny Second City, ho přivedl k improvizovanému divadlu. První profesní zkušenosti získal v Second City jako náhradník Steva Carella. Poznal zde také Paula Dinella a Amy Sedaris, spolu vytvořili komediální seriál Exit 57 (1995–1996).

Podílel se jako herec i autor na The Dana Carvey Show, která se však dočkala jen jedné série. Na konci devadesátých let navázal na spolupráci s Dinellem a Sederis a vytvořili spolu Strangers with Candy, komediální seriál z prostředí střední školy v něm Colbert ztvárnil postavu homosexuálního učitele dějepisu Chucka Nobleta. Do širšího povědomí se zapsal jako reportér parodické zpravodajské relace The Daily Show Jona Stewarta na kabelové televizní stanici Comedy Central.

V roce 2005 opustil The Daily Show a stal se moderátorem vlastní show, The Colbert Report. Zde rozvinul svoji postavu reportéra a politického komentátora, známou z výstupů v The Daily Show. Svůj program pojal jako parodii na politické pořady spojené s osobou a názory jediného komentátora např. The O'Reilly Factor Billa O'Reillyho. Show posbírala tři nominace na cenu Emmy. V roce 2006 byl Colbert moderátorem každoročního setkání novinářů s prezidentem (White House Correspondents' Association Dinner), téhož roku byl zařazen časopisem Time do žebříčku 100 nejvlivnějších osob. Jeho kniha I Am America (And So Can You!), v doslovném překladu Já jsem Amerika (a ty můžeš být též!), vyšplhala na první místo v The New York Times Best Seller list. Pořad The Colbert Report se přestal vysílat s koncem roku 2014.

Od září 2015 provází pořadem The Late Show na televizní stanici CBS, kde vystřídal Davida Lettermana.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Až do svého příchodu do The Daily Show se nijak politicky neangažoval, v roce 2004 se popsal jako demokrat. Colbert je praktikující katolík[2] a vyučující v nedělní škole.[3][4][5] Je ženatý a se svoji ženou Evelyn McGee-Colbert má tři děti: Madeleine, Petera a Johna.

Fanoušek J. R. R. Tolkiena[editovat | editovat zdroj]

Sám sebe označuje za největšího fanouška spisovatele J.R.R Tolkiena a jeho knih. Podle Colbertových vlastních slov, ho režisér filmů z Tolkienova světa Peter Jackson označil za největšího znalce Pána Prstenů, jakého zná [6].
Zahrál si malou roli v Jacksonově filmu Hobit [7]. V několika svých vystoupeních soutěžil ve znalostech Tolkienova světa se známým hercem Jamesem Francem, nebo odpovídal na předem nepřipravené otázky z publika. Jeho oblíbenou postavou z knihy Pán Prstenů je Samvěd Křepelka[8].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stephen Colbert na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online.
  2. COTE, David. Joyce Words [online]. Time Out New York, June 9, 2005 [cit. 2008-07-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-08-20.  Via the Internet Archive.
  3. Interview with Stephen Colbert on Late Night with Conan O'Brien. NBC (June 14, 2006).
  4. AMBINDER, Marc. Colbert Seeks Rapport With GOPers [online]. The Hotline, 2006-03-03 [cit. 2006-08-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-08-21. 
  5. KAPLAN, James. "If you are laughing, you can't be afraid" [online]. Parade Magazine, 2007-10-23 [cit. 2008-02-12]. Dostupné online. 
  6. https://www.youtube.com/watch?v=k3Sv0O_6noI%7C Úryvek z Colbertovy show na YouTube
  7. https://www.youtube.com/watch?v=ci3vT7-vU0g%7C Úryvek z filmu na YouTube
  8. https://www.youtube.com/watch?v=dFRIjR-yimI | Odpovědi na otázky z publika

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]