Starý Kyjev

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Starý Kyjev
Sofijské náměstí
Poloha
Souřadnice
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
Město s speciálním statusemKyjev
RajónŠevčenkivský
Starý Kyjev
Starý Kyjev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Starý Kyjev, nebo také Horní město (ukrajinsky Стари́й Ки́їв, ukrajinsky Ве́рхнє мі́сто) je území a historické jádro ukrajinské metropole, která se nachází na levém břehu Dněpru v Ševčenkivském rajónu. Území sahá od chrámu sv. Michala přes náměstí Nezávislosti, kolem Zlaté brány až k Lvovskému náměstí. Starý Kyjev tvoří tři stará města a to město Kyje, město Volodymyra a město Jaroslava.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Území Starého Kyjeva se nachází v Kyjevských horách a byl zde postaven první kamenný kostel, škola a ženská škola v Kyjevské rusi. Ale o největší rozšíření území se zasloužil Jaroslav Moudrý, po kterém je pojmenovaná část starého města a to město Jaroslava. Ten vystavěl různé chrámy a kostely a čtyři brány, které umožňovaly vstup do starého města a to Ljadská, Sofijská, Zlatá a Židovská brána.

Po vpádu Mongolů do Kyjeva, bylo horní město zničené a centrum města bylo přesunuto do dolního města. V 19. století bylo horní město rekonstruováno a centrum města bylo vráceno zpátky sem. V roce 1894 zde vyjela první tramvaj, která spojovala dnešní náměstí Nezávislosti s Lvovským náměstím. V roce 1905 zde byla otevřena lanovka, která propojila horní a dolní město.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Old Kyiv na anglické Wikipedii a Старый Киев na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]