Stadio Partenopeo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stadio Partenopeo
PolohaItálie Neapol, Itálie
Souřadnice
Otevření16. únor 1930
Přestavění1934
Zbourání4. prosinec 1942
Vlastníkklub SSC Neapol
Povrchtráva
ArchitektAmedeo D'Albora
Bývalé názvy
Stadio Vesuvio (1930)
Stadio Giorgio Ascarelli (1930–1934)
Týmy
Neapol
Kapacita
40 000 diváků
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stadio Partenopeo, také známí jako Stadio Giorgio Ascarelli byl víceúčelový stadion v italském městě Neapol, v regionu Kampánie..

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stadion navrhl Amedeo D'Albora na objednávku Giorgia Ascarelliho, prvního prezidenta klubu Neapol. Byl postaven v blízkosti oblasti známé jako Rione Luzzatti, poblíž hlavního nádraží[1]. Tribuny byly postaveny ze dřeva. Zpočátku byl stadion nazýván jako Stadio Vesuvio a mohlo pojmout 20 000 diváků. Práce byly zcela financovány bohatým textilním průmyslníkem židovského původu Ascarellim[2], který z něj učinil první a zatím jediný stadion vlastněný klubem po více než devadesáti letech.

První zápas byl odehrán 16. února 1930 když nastoupil Neapol s Triestinou (4:1). Po třech týdnech prezident Ascarelli zemřel a na jeho památku byl stadion pojmenován po něm a stal se Stadio Giorgio Ascarelli. S ohledem na MS 1934 byl stadion přejmenované na Stadio Partenopeo[3]. Byl zcela přestavěn ze železobetonu a kapacita se zvýšila na 40 000 diváků.

V roce 1942 byl stadion srovnán se zemí spojeneckými nálety. Poté se ze stadionu stalo smetištěm trosek okolních budov rovněž zasažených bombardováním. Poté se stalo bydliště místních bezdomovců, kteří proměnili stadion v nenávratnou ruinu. Poté, co byl také předmětem opakovaného rabování, bylo rozhodnuto stadion úplně zbourat a jediný důkaz o jeho existenci nyní zůstává pouze ve jménu, které si s oblibou vzala a udržuje blízká čtvrť domů zvaná Rione Ascarelli[4].

Zápasy[editovat | editovat zdroj]

Mistrovství světa[editovat | editovat zdroj]

Mistrovství světa ve fotbale 1934[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stadio Partenopeo na italské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]