Spravedlnost ve světě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Justicia in Mundo
česky Spravedlnost ve světě
Závěrečný dokument biskupské synody v roce 1971 pod vedením Pavla VI.
Datum1971
TémaKněžství a spravedlnost ve světě

Justicia in Mundo (česky Spravedlnost ve světě) je dokument vypracovaný biskupskou synodou v roce 1971, který se zabývá otázkou spravedlnosti a osvobození chudých a utlačovaných.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Dokument vyzýval k tomu, aby se více zemí dělilo o svou moc a aby bohaté státy méně spotřebovávaly. Tvoří součást oficiálního katolického sociálního učení. Na dokumentu se podílela řada biskupů z chudých a nerozvinutých zemí a byla ovlivněna teologií osvobození. Napsali, že spravedlnost je ústředním bodem poslání katolické církve a že „křesťanskou lásku k bližnímu a spravedlnost nelze od sebe oddělit“[1] a že „činnost ve prospěch spravedlnosti a účast na proměně světa se nám plně jeví jako konstitutivní rozměr hlásání evangelia, nebo jinými slovy, poslání církve pro vykoupení lidského rodu a jeho osvobození z každé utlačovatelské situace“.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Justice in the World na anglické Wikipedii.

  1. WINDLEY-DAOUST, Jerry. Living Justice and Peace: Catholic Social Teaching in Practice. [s.l.]: St. Mary's Press, 2002. Dostupné online. ISBN 0-8848-9753-2. (angličtina) 
  2. Justice in the World, 6 (PDF) [online]. cctwincities.org, rev. 2020-08-18 [cit. 2023-07-26]. Dostupné online. (angličtina) 

Související články[editovat | editovat zdroj]