Přeskočit na obsah

Diskuse:Seznam prezidentů České republiky: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 42: Řádek 42:


Abych uvedl na pravou míru, přesun jsem navrhl já... --[[Wikipedista:BobM]] <sub>[[Wikipedista diskuse:BobM|d]]|[[Speciální:Contributions/BobM|p]]</sub> 27. 8. 2012, 16:00 (UTC)
Abych uvedl na pravou míru, přesun jsem navrhl já... --[[Wikipedista:BobM]] <sub>[[Wikipedista diskuse:BobM|d]]|[[Speciální:Contributions/BobM|p]]</sub> 27. 8. 2012, 16:00 (UTC)

Samozřejmě přesunout. Celá horní diskuse byla zbytečná. Takovýto článek vůbec neměl vzniknout. --[[Speciální:Příspěvky/109.80.233.174|109.80.233.174]] 27. 8. 2012, 16:04 (UTC)

Verze z 27. 8. 2012, 18:04

V. Klaus, strana: ODS?

Vypadá to, že máme neaktualizovanou tabulku, která uvádí stranickou příslušnost Klause k ODS. Dle dohledaných zdrojů se domnívám, že z ODS vystoupil (Vlivní politici ODS jsou z Klausova projevu a odchodu z ODS dost rozladění. Někteří tvrdí, že Klaus svůj odchod z ODS nezvládl.), přesněji řečeno členství mu zaniklo, protože neplatil několik let příspěvky. Oficiální stanovisko jsem však nenašel. Takže je tato úvaha správná? --Kacir 17. 4. 2010, 15:31 (UTC)

Jasná jako vůkol. Neměl bys už točit to video? ;-) --Faigl.ladislav slovačiny 17. 4. 2010, 15:42 (UTC)
OK, shoda. (To bude náročné :)). --Kacir 17. 4. 2010, 15:51 (UTC)

Název a revert

Revertuji: Hácha nebyl českým prezidentem (možná československým nebo prezidentem protektorátu, ale nikoliv České republiky).

Navrhuji přesunout na Seznam prezidentů České republiky (oficiální název). Použití Česka je i s ohledem na revert ŠJůa (Háchy...) méně vhodný... --Wikipedista:BobM d|p 27. 8. 2012, 14:09 (UTC)

Pokud chceme dělat seznamy prezidentů podle územního vymezení a ne podle států, pak prezidenti Protektorátu Čechy a Morava patří do seznamu prezidentů Česka úplně stejně jako prezidenti České republiky. Chceme-li volit správné řešení, zkusme se podívat na to, jak to řešíme v případě jiných zemí, kde se vystřídalo více státních útvarů. Jak řešit třeba Seznam prezidentů Československa? --ŠJů (diskuse) 27. 8. 2012, 14:14 (UTC)
Nesouhlasím, protektorát Čechy a Morava není Česká republika a v kontextu Hácha není prezident České republiky... Váš argument podložte alespon zdrojem, tedy že byl českým prezidentem... --Wikipedista:BobM d|p 27. 8. 2012, 14:16 (UTC)
Tak co tedy vlastně tvrdíte? Napřed tvrdíte, že Hácha nebyl českým prezidentem, teď zase najednou že nebyl prezidentem České republiky... Tento článek se jmenuje Seznam prezidentů Česka. Nikdo netvrdí, že Hácha byl prezidentem České republiky. Vy jste naopak tvrdil zjevnou nepravdu, že Hácha nebyl prezidentem Česka. Pokud se Vám podaří v diskusi prosadit rozšíření nebo zúžení tématu článku oproti tomu, jak je nyní názvem vymezeno, tak pak se pochopitelně může upravit i obsah. Prozatím se zdá, že nejste schopen vzít na vědomí název článku a nejste schopen se plnohodnotně účastnit diskuse, jaké zvolit řešení. --ŠJů (diskuse) 27. 8. 2012, 14:21 (UTC)
Co se týče požadavku na zdroj, v seznamech obvykle nebývá zvykem uvádět reference k obecně známým skutečnostem, pokud se ke zdrojům lze dostat proklikem přes položku seznamu. Ostatní dva čeští prezidenti také v seznamu nemají reference. Funkce s názvem "prezident Česka" samozřejmě neexistovala ani v Protektorátu, ani neexistuje v České republice. --ŠJů (diskuse) 27. 8. 2012, 14:33 (UTC)

Emil Hácha nebyl prezidentem Česka, článek je ekvivalentní k článkům jiných mutací (interwiki), nebo Háchu zařadíme do Kategorie:Prezidenti Česka? --Kacir 27. 8. 2012, 14:41 (UTC)

Zkus pro začátek reagovat na argumenty, které už v diskusi byly uvedeny. Zřejmě tě mate, že článek o Česku (které existuje již po staletí) máme sloučený s článkem o České republice, tedy státním útvaru vzniklém v roce 1969. Ano, Hácha nebyl prezidentem Česka, ale prezidentem jistého státního útvaru na území Česka. Havel a Klaus nebyli prezidenty Česka, ale jistého státního útvaru na území Česka. Všichni tři byli prezidenty Česka, tedy českého státního útvaru své doby. Pokud máme kategorii Kategorie:Prezidenti Česka a nemáme v ní podkategorii Kategorie:Prezidenti České republiky, tak pak skutečně do této kategorie patří i Hácha. Interwiki skutečně v tomto případě nepropojují články se zcela shodným tématem, ale pouze články s příbuzným tématem - v některých jazykových verzích odkazují na seznam prezidentů Česka, v některých jazykových verzích na seznam prezidentů České republiky. Dokud v žádné jazykové verzi neexistují vedle sebe oba seznamy, tak jsou i takové interwiki plně relevantní a funkční - to se stává i u jiných témat, že se jednotlivé jazykové verze článků vymezením tématu mírně liší. Vzhledem k tomu, jak máme na české Wikipedii pojaty seznamy prezidentů Slovenska a Československa a vzhledem k tomu, že slovenská Wikipedie se drží téhož pojetí, se přikláním k tomu, abychom zde měli i nadále seznam prezidentů Česka, a nikoliv jen České republiky. --ŠJů (diskuse) 27. 8. 2012, 14:59 (UTC)
Když se podívám na interwiki, tak vidím, že několik jazyků má seznam vázaný na Českou republiku (en, fr, id, ro), více jazyků na Česko (da, de, eo, io, nl, no, pl, sk), u dalších jazyků to nedokážu rozeznat (ar, ja, ka, ko, zh). Interwiki jsou tedy také spíše argumentem pro tu variantu řešení, kterou zvolili na slovenské Wikipedii a která odpovídá tomu, jak na české Wikipedii přistupujeme i ke Slovensku a k Československu. --ŠJů (diskuse) 27. 8. 2012, 15:03 (UTC)
Ad) Ano, Hácha nebyl prezidentem Česka, ale prezidentem jistého státního útvaru na území Česka. – V tomto smyslu a tímto přístupem musíme sloučit články Seznam prezidentů Česka a Seznam prezidentů Československa, protože od Tomáše Masaryka byli všichni „prezidenty jistého státního útvaru na území Česka.“--Kacir 27. 8. 2012, 15:10 (UTC)
Nebyl by to až úplný nesmysl, aby kategorie československých prezidentů byla zařazena jako podkategorie mezi české i mezi slovenské prezidenty, leckdy se to tak bere, jako návaznost funkcí, tak jako mnohé české či slovenské instituce se považují za pokračovatele původních československých institucí. Ovšem v současném pojetí máme na české i slovenské Wikipedii seznam prezidentů všech československých republik dohromady v jednom seznamu, seznam prezidentů obou slovenských států ve druhém seznamu a seznam prezidentů specificky českých státních útvarů ve třetím seznamu. Jediným vybočením z tohoto pojetí bylo, že v seznamu českých prezidentů nám jeden chyběl - a po revertech dvou kolegů, kteří příliš nechápou rozdíl mezi Českem a Českou republikou, opět chybí. Je tu totiž jistý zásadní rozdíl: Hácha byl za protektorátu českým prezidentem (tedy prezidentem tzv. zbytkového Česka), zatímco ti od Masaryka po Husáka byli československými prezidenty. --ŠJů (diskuse) 27. 8. 2012, 15:23 (UTC)
A pokud bychom okleštěné protektorátní Česko neměli považovat za Česko, tak pak bychom zřejmě ani druhou československou republiku nemohli považovat za Československo. A prezidenty poválečného Československa bychom nemohli dávat do společné kategorie s prezidenty první republiky. --ŠJů (diskuse) 27. 8. 2012, 15:29 (UTC)
Kolego pokud by jste svou úpravu předem prodiskutoval, nikdo by Vás nerevertoval. Označovat revert za vandalismus už stojí na hranici osobního útoku. --Wikipedista:BobM d|p 27. 8. 2012, 15:35 (UTC)

Nyní vidím, že je v článku nový úvod od ŠJůa i s historickou reminiscencí do protektorátu, který jsem tam ponechal a neodpovídá obsahu tabulky. Problém je v tom, že článek má pojednávat a pojednával pouze o současném státním útvaru Česká republika, ale dle vzoru názvu hlavního článku Česko dochází k nepřesnému výkladu ve věci zkrácené formy názvu „Česko > český“, kdy bychom měli mezi prezidenty České republiky řadit i Háchu, což je nepravdivá informace, protože se jednalo o jiný státní útvar (Československo existovalo v letech 1918/39 – 1945/92). Odpovídá to šabloně en:Template:Europe heads of state and government a současným suverénním státům Evropy. Hácha byl prezident jiného státního útvaru, nikoli Česka jako kodifikované zkratky České republiky.
Pokud by cs wiki měla přesný název článku „Prezident České republiky“, pak by nedošlo k této interpretaci rozšíření až do protektorátu. Článek v tomto smyslu není obecný a dle obsahu textu nebyl tak zamýšlen, zobecnil jsi ho Ty. Teď jde o to, jestli je takové zobecnění opodstatněné. --Kacir 27. 8. 2012, 15:51 (UTC)

Musím říci, že se ŠJůovými úpravami z principu nesouhlasím. protektorát není Česko a uvádět Háchu jako českého prezidenta (ve chvíly kdy ČR neexistovala) je postavené na hlavu. Nemůžu za to, že kolega není ochoten reagovat na konsenus dalších dvou Wikipedistů a zbytečně revertuje. --Wikipedista:BobM d|p 27. 8. 2012, 15:58 (UTC)

Návrh na přejmenování a tématické zúžení článku

Také mě napadlo, že by článek mohl být přesunut na název Seznam prezidentů České republiky. Ovšem vzhledem k tomu, že obdobný článek Seznam prezidentů Československa zahrnuje období všech československých republik a článek Seznam prezidentů Slovenska zahrnuje oba slovenské státy, tak bych považoval za systematické, aby i článek Seznam prezidentů Česka pokrýval obě české státní formace, které měly funkci prezidenta. --ŠJů (diskuse) 27. 8. 2012, 14:38 (UTC)

Abych uvedl na pravou míru, přesun jsem navrhl já... --Wikipedista:BobM d|p 27. 8. 2012, 16:00 (UTC)

Samozřejmě přesunout. Celá horní diskuse byla zbytečná. Takovýto článek vůbec neměl vzniknout. --109.80.233.174 27. 8. 2012, 16:04 (UTC)