Dan Bárta: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 82: Řádek 82:
=== Externí odkazy ===
=== Externí odkazy ===
{{Commonscat|Dan Bárta}}
{{Commonscat|Dan Bárta}}
{{Wikicitáty}}
* [http://www.illustratosphere.cz/ Oficiální stránky skupiny Illustratosphere]
* [http://www.illustratosphere.cz/ Oficiální stránky skupiny Illustratosphere]
* [http://www.facebook.com/illustratosphere/ Oficiální Facebook fanpage skupiny Illustratosphere]
* [http://www.facebook.com/illustratosphere/ Oficiální Facebook fanpage skupiny Illustratosphere]

Verze z 8. 12. 2010, 23:14

Šablona:Infobox Hudební umělec Dan Bárta (* 14. prosince 1969 Karlovy Vary) je český zpěvák, textař a fotograf. Je známý mimo jiné ze skupin Alice, Die El.Elephant!?, Sexy Dancers, J.A.R. nebo z jazzového projektu Illustratosphere. V devadesátých letech zpíval také v muzikálech Jesus Christ Superstar a Evita. Je držitelem několika cen Akademie české populární hudby, v roce 2006 se umístil třetí v anketě Český slavík.[1] Hrál také v několika filmech. Nejznámější zůstává asi role vodníka ve filmu Kytice.

Život a dílo

Se Sexy Dancers natočil album Butcher's On The Road v roce 1998, které bylo jediným albem skupiny, na kterém se podílel i autorsky, a které produkoval Roman Holý.

Se skupinou Illustratosphere natočil již tři řadová alba (Illustratosphere v roce 2000, Entropicture v roce 2003 a Animage v roce 2008) a jedno živé retrospektivní dvojalbum Retropicture Livě v roce 2005.

Objevil se dále na několika dalších projektech, jako jsou soundtracky Snowboarďáci, Rafťáci, Horem pádem, Crushing Bliss. Jako host pak na albech Monkey Business (Save The Robots - 2001, Kiss Me On My Ego - 2005), na albu romské skupiny Gulo čar a albu Coveranto Xaviera Baumaxy.

Koncertuje jak s Illustratosphere, tak s J.A.R. a v neposlední řadě i s jazzovým Robert Balzar Triem (Robert Balzar – basa, Jiří Slavíček – bicí, Stanislav Mácha – piáno).

Amatérsky se zabývá fotografováním vážek. V roce 2008 vystavoval fotografie v Galerii a literární kavárně knihkupectví Academia v Praze (ve Wiehlově domě) a v Brně. Ve stejném roce také vyšla publikace Vážky České republiky na které spolu s Alešem Dolným spolupracoval cca 8 let.[2] Některé jeho fotografie vážek byly publikovány v populárně-vědeckém časopisu Živa. Je po něm pojmenováno šídlo Gynacantha bartai Paulson and von Ellenrieder, 2005.

Diskografie – sólová dráha, skupina Illustratosphere

Diskografie – všechna alba, na kterých se podílel

Odkazy

Reference

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Dan Bárta na Wikimedia Commons CHYBA: {{Wikicitáty}} — Chybí některý z parametrů „dílo“, „kategorie“, „osoba“, „téma“.

Šablona:Pahýl - biografie