Ótos: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
oprava ISBN
FlaBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: it:Oto (mitologia)
Řádek 25: Řádek 25:


[[de:Otos]]
[[de:Otos]]
[[el: Ώτος ο Αλωέως]]
[[el:Ώτος ο Αλωέως]]
[[es:Oto]]
[[es:Oto]]
[[it:Oto (mitologia)]]
[[pt:Oto (mitologia)]]
[[pt:Oto (mitologia)]]
[[uk:От]]
[[uk:От]]

Verze z 2. 9. 2009, 10:39

Ótos (latinsky Otus) je v řecké mytologii jedním z bratrů obrovitého vzrůstu. Spolu s bratrem Efialtem jsou známi jako Alóeovci.

Jejich otcem byl buď Gigant Alóeus nebo snad bůh moří Poseidón. Ve svých devíti letech byli z nich obrovští obři. Podle věštby je nemohl zabít ani člověk ani bůh. To jim dodalo sebevědomí, byli to neohrožení siláci.

Chtěli zničit samotné sídlo bohů Olymp a navíc pokořit bohyně Héru a Artemis. Na třináct měsíců uvěznili boha války Área. Zkázu však nedokončili. Podle jedné verze je zabil svým šípem bůh Apollón, podle druhé se zjevila bohyně Artemis v podobě bílé laně, bleskurychle proběhla mezi nimi a když každý z nich po ní vystřelil svůj šíp, smrtelně zasáhli jeden druhého.

Jelikož byli ve svém krátkém životě nerozlučně spojeni, jejich společný osud je podrobněji vylíčen v článku Alóeovci, jak byla tato dvojice nazývána.

Odraz v umění

Nejznámější vyobrazení Alóeovců je na Diově oltáři v Pergamském muzeu v Berlíně (z let 180 - 160 př. n. l.). Zvláště dobře je zobrazen Ótos v boji s Artemidou.

Literatura