STS-125: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typo – spojovníky, tučně název článku a nezl. mezery
Řádek 86: Řádek 86:
Posádka raketoplánu Atlantis vymění při pěti [[Výstup do vesmíru|výstupech do kosmu]] [[Akumulátor|baterie]] teleskopu, všech šest [[gyroskop]]ů, které udržují správný směr při pozorování objektů ve vesmíru a část tepelné izolace.
Posádka raketoplánu Atlantis vymění při pěti [[Výstup do vesmíru|výstupech do kosmu]] [[Akumulátor|baterie]] teleskopu, všech šest [[gyroskop]]ů, které udržují správný směr při pozorování objektů ve vesmíru a část tepelné izolace.
==Odklad startu==
==Odklad startu==
Z důvodu poruchy řídící jednotky na HST byl start STS-125 odložen na únor 2009 a potom dokonce na květen, tak není jisté, jaký raketoplán bude připraven k letu [[STS-400]] (buď [[Discovery]] nebo [[Endeavour]]) a před tímto letem se uskuteční tyto lety: [[STS-126]], [[STS-119]] a [[STS-127]].
Z důvodu poruchy řídící jednotky na HST byl start STS-125 odložen na únor 2009 a potom dokonce na květen, tak není jisté, jaký raketoplán bude připraven k letu [[STS-400]] (buď [[Discovery]] nebo [[Endeavour]]) a před tímto letem se uskuteční tyto lety: [[STS-126]] a [[STS-119]].


==Zdroje==
==Zdroje==

Verze z 14. 11. 2008, 20:31

Šablona:Infobox Kosmická mise

STS-125 je start amerického raketoplánu programu Space Shuttle k jinému objektu než ISS. Start raketoplánu Atlantis je plánován na květen 2009[1] a jeho hlavním úkolem je pátá a poslední, servisní mise Hubbleova vesmírného dalekohledu, která má vynést HST na jeho novou dráhu a nainstalovat nové baterie, a zajistit mu tak životnost minimálně do roku 2013. Bude to také poslední mise Space Shuttle, kdy budou na obou odpalovacích rampách – LC-39A i LC-39B – připraveny raketoplány ve stejnou dobu.

Protože HST letí na jiném orbitu než ISS, která je používána jako záchranná stanice v případě poruchy raketoplánu na oběžné dráze, nebylo by v případě poruchy možné zakotvit u ISS, a proto bude na druhé rampě připravena mise STS-400, která by posádku prvního raketoplánu v takovém případě zachránila.

Posádka

V závorkách je uveden celkový počet letů do vesmíru včetně této mise.

Cíle mise

Servisní mise STS-125 by měla zajistit funkčnost Hubbleova vesmírného teleskopu do roku 2013.[2] Aby mohl být teleskop bezpečně naveden po ukončení své životnosti do hustých vrstev atmosféry, kde zanikne, bude k němu připojen nástavec „Soft-Capture Mechanism“.[3]

Při této misi získá Hubbleův teleskop nové nástroje: spektrograf COS (Cosmic Origins Spectrograph) pracující v ultrafialové části spektra. Přístroj bude zkoumat chemické složení vzdálených objektů ve vesmíru.[4][5] Zařízení by mělo být podstatně citlivější, než předchozí používané přístroje. Dalším nástrojem, který bude k teleskopu dopraven, je širokoúhlá kamera Wide Field Camera 3. Ta bude zkoumat vesmír v různých vlnových délkách (infračervené, viditelné a ultrafialové záření).[5]

Posádka raketoplánu Atlantis vymění při pěti výstupech do kosmu baterie teleskopu, všech šest gyroskopů, které udržují správný směr při pozorování objektů ve vesmíru a část tepelné izolace.

Odklad startu

Z důvodu poruchy řídící jednotky na HST byl start STS-125 odložen na únor 2009 a potom dokonce na květen, tak není jisté, jaký raketoplán bude připraven k letu STS-400 (buď Discovery nebo Endeavour) a před tímto letem se uskuteční tyto lety: STS-126 a STS-119.

Zdroje

V tomto článku byl použit překlad textu z článku STS-125 na anglické Wikipedii (číslo revize nebylo určeno)Šablona {{Překlad}} požaduje zadat hodnotu do parametru „revize“!. Šablona:Portál Kosmonautika

Reference

  1. Launch Schedule [online]. NASA [cit. 2008-09-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. HOLUB, Aleš. STS-125 At/F-30 [online]. Malá encyklopedie kosmonautiky [cit. 2008-09-27]. Dostupné online. 
  3. Hubble Space Telescope Servicing Mission 4 - The Soft Capture and Rendezvous System [online]. NASA [cit. 2008-09-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. IMAX Camera Returns to Space to Chronicle Hubble Space Telescope [online]. NASA [cit. 2008-09-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b KUBALA, Petr. Oprava Hubblova dalekohledu? Už aby to bylo! [online]. Český rozhlas, 2008-7-14 [cit. 2008-09-28]. Dostupné online. 

Šablona:Pahýl - vesmír