Salvový raketomet: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
mBez shrnutí editace
m RomanM82 přesunul stránku Lafetovaný raketomet na Salvový raketomet: Lafetovaný raketomet není synonymem salvového raketometu
(Žádný rozdíl)

Verze z 15. 3. 2021, 10:18

Systém TOS-1A v akci
Raketomet LARS 1 na podvozku Magirus-Deutz 178 D 15 A

Lafetovaný raketomet nebo salvový raketomet (byť většina z nich dokáže i jednotlivé odpaly), anglicky multiple rocket launcher (MRL) nebo multiple launch rocket system (MLRS), je typ raketového dělostřeleckého systému, který se skláda z několika raketometů, které jsou namontované na stejné platformě a střílí svou výzbroj podobným způsobem jako v salvách. Rakety jsou za letu samohybné a mají odlišné schopnosti než běžné dělostřelecké granáty, například větší efektivní dostřel, nižší zpětný ráz, obvykle podstatně vyšší užitečné zatížení než obdobně velká dělostřelecká platforma o stejné velikostí nebo schopnost nést více hlavic.

Neřízené raketové dělostřelectvo je ve srovnání s dělostřelectvem notoricky nepřesné a jeho nabíjení je pomalé. Salvový raketomet to kompenzuje schopností odpálit několik raket v rychlém sledu za sebou, což ve spojení s velkou zónou dopadu každé hlavice může snadno zajistit kobercovou palbu nad cílovou oblastí. Moderní rakety však mohou kombinovat výhody raket s vyšší přesností naváděné munice pomocí GPS nebo inerciálního vedení.

Odkazy

Související články