Toulec (botanika): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MatSuBot (diskuse | příspěvky)
m odstranění odkazu na neexistující kategorii na Commons; kosmetické úpravy
m Dominikosaurus přesunul stránku Toulec na Toulec (botanika): více významů (toulec v lukostřelbě)
(Žádný rozdíl)

Verze z 24. 2. 2017, 22:20

Toulec lákající hmyz
Toulec chránící květenství

Toulec (spatha) je zvláštní, zveličená forma listenu podpírající nebo obalující květenství. Může být jednoduchý nebo uzavřený a bývá tvořen jedním nebo několika listeny.

Otevřený toulec

Otevřený bývá obvykle výrazně zbarvený, mívá tvar více či méně plochého listu nebo kornoutu vyrůstajícího pod květenstvím. Jeho úkolem je opticky lákat hmyz k opylení jednotlivých květů v květenství. Pokud květy nakvétají postupně, je funkce toulce potřebná po celou dobu kvetení. Příkladem je rod toulitka.

Uzavřený toulec

Uzavřený toulec omotává a chrání květenství palici s nakvétajícími květy, ve vhodný okamžik vpustí opylující hmyz dovnitř a opět se uzavře. Hmyz je u zralých květů toulcem po určitou dobu zadržován a tím je znásobena šance na opylení, pak toulec hmyz vypustí a obvykle usychá. Příkladem je rod zmijovec.

Vícečetný toulec

Svěšený usychající toulec

Je tvořen dvěma, třemi nebo více nevýraznými listeny objímající a chránící ještě nerozvité květenství. Obvykle se vyskytuje ve vrcholičnatém květenství, například ve šroubeli. Při rozkvětu stopkatých květů se listeny toulce roztáhnou, svěsí se a zanikají, aby nebránily v opylování květenství. Příkladem je rod česnek. [1][2][3]

Reference

  1. SEKERKA, Pavel. Rostliny s květy věznícími hmyz. S. 266-269. Živa [online]. Academia, Středisko společných činností AV ČR, v. v. i., Praha, 2011 [cit. 17.04.2016]. Čís. 6, s. 266-269. Dostupné online. ISSN 0044-4812. 
  2. Fylotaxe [online]. PřF, Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích [cit. 2016-04-17]. Dostupné online. 
  3. Botanický slovník: Toulec (spatha) [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera [cit. 2016-04-17]. Dostupné online.