Toulec (botanika)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toulec lákající hmyz
Toulec chránící květenství

Toulec (spatha) je zvláštní, zveličená forma listenu podpírající nebo obalující květenství. Může být jednoduchý nebo uzavřený a bývá tvořen jedním nebo několika listeny.

Otevřený toulec[editovat | editovat zdroj]

Otevřený bývá obvykle výrazně zbarvený, mívá tvar více či méně plochého listu nebo kornoutu vyrůstajícího pod květenstvím. Jeho úkolem je opticky lákat hmyz k opylení jednotlivých květů v květenství. Pokud květy nakvétají postupně, je funkce toulce potřebná po celou dobu kvetení. Příkladem je rod toulitka.

Uzavřený toulec[editovat | editovat zdroj]

Uzavřený toulec omotává a chrání květenství palici s nakvétajícími květy, ve vhodný okamžik vpustí opylující hmyz dovnitř a opět se uzavře. Hmyz je u zralých květů toulcem po určitou dobu zadržován a tím je znásobena šance na opylení, pak toulec hmyz vypustí a obvykle usychá. Příkladem je rod zmijovec.

Vícečetný toulec[editovat | editovat zdroj]

Svěšený usychající toulec

Je tvořen dvěma, třemi nebo více nevýraznými listeny objímající a chránící ještě nerozvité květenství. Obvykle se vyskytuje ve vrcholičnatém květenství, například ve šroubeli. Při rozkvětu stopkatých květů se listeny toulce roztáhnou, svěsí se a zanikají, aby nebránily v opylování květenství. Příkladem je rod česnek. [1][2][3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SEKERKA, Pavel. Rostliny s květy věznícími hmyz. S. 266–269. Živa [online]. Academia, Středisko společných činností AV ČR, v. v. i., Praha, 2011 [cit. 17.04.2016]. Čís. 6, s. 266–269. Dostupné online. ISSN 0044-4812. 
  2. Fylotaxe [online]. PřF, Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích [cit. 2016-04-17]. Dostupné online. 
  3. Botanický slovník: Toulec (spatha) [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera [cit. 2016-04-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]