Smolenskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smolenskaja
StátRusko a Sovětský svaz
MěstoMoskva
Vznik15. května 1935 a 7. listopadu 1958
LinkyFiljovskaja
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Kód památky7731126000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Smolenskaja

Smolenskaja je název pro dvě oddělené stanice Moskevského metra. Nacházejí se obě nedaleko od sebe; vznikly vzhledem k určitým událostem se stejným názvem.

Stejné jméno tedy nese jedna stanice na Filjovské a Arbatsko-Pokrovské lince; ta první uvedená je starší a konstruována byla jako hloubená a mělce založená stanice. Sloužila jako jihovýchodní konečná Sokolničeské linky v dobách, než byla její jižní část přesunuta více na jih (do stanice Park Kultury). To se právě v první polovině 50. let 20. století ukázalo jako problém; Sovětský svaz se připravoval na jadernou válku a podzemní dráha měla sloužit jako kryt civilního obyvatelstva. Takové podmínky však dokázaly splnit pouze ražené stanice, hluboko pod zemí založené, mezi které ta původní z roku 1935 nepatřila. Nová stanice (1953) tedy již byla navržena a postavena jako podzemní ražená, trojlodní založená velmi hluboko (50 m). Oproti původní, v níž byly při architektonickém ztvárnění použity různé dekorativní kameny, jako například šedý mramor, je novější stanice již mnohem bohatěji vyzdobena; převažují témata ryze sovětská; zobrazeny jsou státní a ideové symboly; a to jak ve vestibulu (panel s rudými vlajkami a hvězdou), tak též i v podzemní části stanice (reliéf „Obránci Moskvy“ ve slepém konci střední lodi). Starší Smolenskaja byla poté uzavřena, avšak po několika letech nakonec byl v ní, i v celém úseku, provoz obnoven.

Starší Smolenskaja má jeden výstup (dříve měla dva, avšak při rozšiřování třídy Sadovoje Kolco byl druhý zrušen), novější stanice má též jeden.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Ščjolkovskaja Metro v MoskvěArbatsko-Pokrovskaja směr Pjatnickoje šosse
Kijevskaja Smolenskaja Arbatskaja
ŠčjolkovskajaPervomajskajaIzmajlovskajaPartizanskaja SemjonovskajaElektrozavodskaja BaumanskajaKurskaja Ploščaď Revoljucii Arbatskaja SmolenskajaKijevskaja Park Pobědy Slavjanskij bulvarKuncevskaja MolodjožnajaKrylatskojeStrogino MjakininoVolokolamskajaMitinoPjatnickoje šosse
← směr Kuncevskaja Metro v MoskvěFiljovskaja směr Aleksandrovskij sad
Kijevskaja Smolenskaja Arbatskaja
Kuncevskaja PioněrskajaFiljovskij parkBagrationovskajaFiliKutuzovskaja StudenčeskajaKijevskaja (větev) SmolenskajaArbatskajaAleksandrovskij sad