Wikipedie:Wikidata

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zkratka:
  • WP:WD

Wikidata jsou podpůrný sesterský projekt nadace Wikimedia, který má za cíl sdružovat volně dostupná data, využívaná jinými projekty. Článku Wikipedie je přiřazena položka databáze Wikidat, která obsahuje informace k tématu daného článku. K nejčastěji využívaným patří seznam článků na stejné téma v různých jazykových verzích Wikipedie, zobrazovaný jako mezijazykové odkazy, a odkaz na obrázky v úložišti Commons čerpané šablonou {{Commonscat}}. Podobně mohou data z Wikidat čerpat infoboxy tak, že místo vyplnění konkrétní hodnoty se do položky infoboxu vloží (volá) odkaz na položku Wikidat. Další plánovanou funkcí jsou seznamy.

Centrální databáze má výhodu, že se oprava či doplnění informací automaticky projeví ve všech souvisejících článcích. Relativně nový projekt (2013) však může mít ještě jistá omezení, například co se týče možnosti kontroly chyb a vandalismu. Také ne všechny články už Wikidata využívají.

Název položky

Položka Wikidat má také své vlastní jméno v různých jazycích, které se automaticky doplní podle názvu článku. Je dobré dle potřeby název upřesnit, doplnit český štítek položky – název článku (bez rozlišovače v závorce) s malým počátečním písmenem (pokud nejde o vlastní jméno). Upřesňující popis se hodí především tam, kde je po odstranění rozlišovače termín nejasný. Např. pro článek Kodifikace (právo) je správný název položky kodifikace a popis třeba proces tvorby psaného práva ve formě zákoníku nebo řádu (s malým počátečním písmenem a bez tečky). Mezi aliasy uveďte alternativní jména, pod kterými by uživatel mohl položku hledat, např. pro filozofie by jeden z aliasů měl být filosofie. Štítek i popis se normálně zobrazuje a dá se editovat jen v nastavených jazycích. Řešením je zaškrtnout v Nastavení/Udělátka/ (Preferences/Gadgets/) labelLister:

Mezijazykové odkazy

Wikidata, fáze 1: Odkazy na všechny jazyky na jediném centrálním místě
Starý systém: Mezijazykové odkazy mezi všemi jazyky
Podrobnější nápovědu naleznete na stránce Nápověda:Mezijazykové odkazy.

Každý článek na Wikipedii by měl mít svůj ekvivalent na Wikidatech. Například článku Aristotelés odpovídá na Wikidatech položka Q868, která obsahuje odkazy na tentýž článek v různých jazycích. Tyto odkazy jsou následně použity ve všech těchto jazycích pro vytvoření odkazu na ostatní jazyky.

Přidání odkazu do nových článků
Vyhledejte v cizojazyčné Wikipedii článek o stejném tématu. Ve sloupci s jazykovými odkazy vespod je odkaz [Upravit odkazy]. Ten vás přenese na Wikidata, kde na poslední řádek v seznamu „Wikipedie“ přidáte kód projektu cswiki a název článku na české Wikipedii.
Potlačení linků z Wikidat
Ve výjimečných případech je nutné v článku mít jiné odkazy, než nabízí Wikidata. V takovém případě použijte v článku příkaz {{noexternallanglinks}}, který potlačí všechny odkazy z Wikidat a zobrazí pouze ty, které jsou přímo v článku. {{noexternallanglinks:es|fr|it}} potlačí pouze vybrané jazyky, v tomto případě španělštinu, francouzštinu a italštinu.

Volání dat z Wikidat

Volání dat z Wikidat je způsob, jak do článku vložit informaci z propojené položky Wikidat. Využití najde zejména při tvorbě šablon a zejména infoboxů.

U každé položky na Wikidatech lze vyplnit určitý soubor tvrzení včetně odkazů na příslušné jiné položky a případné zdroje. Následně lze volat tyto hodnoty do článků z Wikidat, i s odkazy a zdroji. Hlavní využití nachází v infoboxech. Například v infoboxu v článku Česko lze zdadat {{#property:p78}}, neboli výrok o doméně nejvyššího řádu, a ten načte hodnotu daného výroku z připojené položky. Podobně například volání názvu kategorie Commons k danému tématu se provádí pomocí {{#property:P373}}, které je použito v šabloně {{Commonscat}}.

Syntax pro volání dat je popsána na d:Wikidata:Notes/Inclusion syntax, návrhy syntaxe jsou dostupné přes odkaz m:Wikidata/Notes/Inclusion syntax.

Seznamy

Připravovaná funkcionalita.

Odkazy