Starý mládenec z Poválgarhu: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m lepší formulace
Bez shrnutí editace
značky: revertováno editace z Vizuálního editoru
Řádek 10: Řádek 10:
| potomci =
| potomci =
}}
}}
'''Starý mládenec z Poválgarhu''' (angl. '''„Bachelor of Powalgarh“''') byl proslulý samec [[Tygr indický|tygra indického]]. Jednalo se o dominantní šelmu na území [[Kumáón|Kumaónu]] (severní [[Indie]]) ve 20. letech 20. století. Nešlo o lidožrouta, nicméně místní obyvatelé se ho velmi báli, neboť ohrožoval jejich dobytek. Několik lovců ho zkoušelo skolit jako trofejní kus. Lovec tygrů [[Jim Corbett]] zvíře poprvé vystopoval v roce 1923. Podle otisků stop poznal, že jde o mimořádně velkého jedince. Další lovci, kteří se ho pokoušeli dostat, a místní domorodci ho přirovnávali velikostí k [[Osel domácí|oslovi]], [[Shetlandský pony|shetlandskému ponymu]] nebo [[velbloud]]ovi. V roce 1930 se s ním Corbett setkal podruhé. Nejprve šelmu poranil střelou do hlavy a po 4 dnech stopování „starého mládence“ zastřelil. Následně ho změřil a došel k číslu 10 stop a 7 palců (322,6 cm), což z tohoto samce dělá jednoho z nejdelších kusů tygra indického vůbec. Hmotnost však zjištěna nebyla.
'''Starý mládenec z Poválgarhu''' (angl. '''„Bachelor of Powalgarh“''') byl proslulý samec [[Tygr indický|tygra indického]]. Jednalo se o dominantní šelmu na území [[Kumáón|Kumaónu]] (severní [[Indie]]) ve 20. letech 20. století. Nicméně místní obyvatelé se ho velmi báli, neboť ohrožoval jejich dobytek. Několik lovců ho zkoušelo skolit jako trofejní kus. Lovec tygrů [[Jim Corbett]] zvíře poprvé vystopoval v roce 1923. Podle otisků stop poznal, že jde o mimořádně velkého jedince. Další lovci, kteří se ho pokoušeli dostat, a místní domorodci ho přirovnávali velikostí k [[Osel domácí|oslovi]], [[Shetlandský pony|shetlandskému ponymu]] nebo [[velbloud]]ovi. V roce 1930 se s ním Corbett setkal podruhé. Nejprve šelmu poranil střelou do hlavy a po 4 dnech stopování „starého mládence“ zastřelil. Následně ho změřil a došel k číslu 10 stop a 7 palců (322,6 cm), což z tohoto samce dělá jednoho z nejdelších kusů tygra indického vůbec. Hmotnost však zjištěna nebyla.


== Literatura ==
== Literatura ==

Verze z 12. 5. 2024, 08:37

Starý mládenec z Poválgarhu
Jim Corbett pózuje u zabitého „starého mládence z Poválgarhu“
Jim Corbett pózuje u zabitého „starého mládence z Poválgarhu“
Základní informace
Druhtygr indický
Pohlavísamec
Úmrtí1930
ZeměIndieIndie Indie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Starý mládenec z Poválgarhu (angl. „Bachelor of Powalgarh“) byl proslulý samec tygra indického. Jednalo se o dominantní šelmu na území Kumaónu (severní Indie) ve 20. letech 20. století. Nicméně místní obyvatelé se ho velmi báli, neboť ohrožoval jejich dobytek. Několik lovců ho zkoušelo skolit jako trofejní kus. Lovec tygrů Jim Corbett zvíře poprvé vystopoval v roce 1923. Podle otisků stop poznal, že jde o mimořádně velkého jedince. Další lovci, kteří se ho pokoušeli dostat, a místní domorodci ho přirovnávali velikostí k oslovi, shetlandskému ponymu nebo velbloudovi. V roce 1930 se s ním Corbett setkal podruhé. Nejprve šelmu poranil střelou do hlavy a po 4 dnech stopování „starého mládence“ zastřelil. Následně ho změřil a došel k číslu 10 stop a 7 palců (322,6 cm), což z tohoto samce dělá jednoho z nejdelších kusů tygra indického vůbec. Hmotnost však zjištěna nebyla.

Literatura