Přeskočit na obsah

Smutek: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Narovnání přesměrování deprese (psychologie)
doplněna informace, o tom, že smutek je subjektivní pocit
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Danna Pensando.JPG|náhled|Smutek]]
[[Soubor:Danna Pensando.JPG|náhled|Smutek]]
'''Smutek''' je jedna z [[emoce|emocí]], stav [[nálada|nálady]], který je opakem [[radost]]i. Smutek je reakcí na událost, která se nás nepříznivě dotýká, jako je např. ztráta blízkých osob či cenné věci, zhasnutí naděje, křivda, nevděk apod. Smutek z trvalé ztráty něčeho velmi významnéno (např. [[smrt|úmrtí]] blízké osoby) je vystupňován v '''žal''', též '''hoře''', tedy smutek akcentovaný zoufalstvím nad nenávratnem nejvyšší hodnoty. Nevypořádá-li se člověk s žalem, může se propadat [[Deprese|depresi]]. Přechod mezi žalem (přirozeným smutkem) a depresí („chorobným“ smutkem) je plynulý.
'''Smutek''' je jedna z [[emoce|emocí]], stav [[nálada|nálady]], který je opakem [[radost]]i. Smutek je subjektivní velmi nepříjemný pocit beznaděje a lítosti v reakci na událost, která se nás nepříznivě dotýká, jako je např. ztráta blízkých osob či cenné věci, zhasnutí naděje, křivda, nevděk apod.<ref>{{Citace elektronické monografie
| příjmení = Král
| jméno = Mgr Jaroslav
| titul = Psychoterapie v centru Prahy
| url = https://sanvit.cz/zarmutek/
| datum vydání = 2021-01-17
| datum přístupu = 2021-05-21
| jazyk = cs
}}</ref> Smutek z trvalé ztráty něčeho velmi významnéno (např. [[smrt|úmrtí]] blízké osoby) je vystupňován v '''žal''', též '''hoře''', tedy smutek akcentovaný zoufalstvím nad nenávratnem nejvyšší hodnoty. Nevypořádá-li se člověk s žalem, může se propadat [[Deprese|depresi]]. Přechod mezi žalem (přirozeným smutkem) a depresí („chorobným“ smutkem) je plynulý.


'''Zármutek''', stejně jako ostatní emoce, částečně potlačuje některé životní potřeby – při silném smutku klesá chuť k jídlu, dostavuje se [[nespavost]]. Jedním z projevů intenzivního smutku je ronění [[slza|slz]], tedy [[pláč]].
'''Zármutek''', stejně jako ostatní emoce, částečně potlačuje některé životní potřeby – při silném smutku klesá chuť k jídlu, dostavuje se [[nespavost]]. Jedním z projevů intenzivního smutku je ronění [[slza|slz]], tedy [[pláč]].

Verze z 21. 5. 2021, 21:32

Smutek

Smutek je jedna z emocí, stav nálady, který je opakem radosti. Smutek je subjektivní velmi nepříjemný pocit beznaděje a lítosti v reakci na událost, která se nás nepříznivě dotýká, jako je např. ztráta blízkých osob či cenné věci, zhasnutí naděje, křivda, nevděk apod.[1] Smutek z trvalé ztráty něčeho velmi významnéno (např. úmrtí blízké osoby) je vystupňován v žal, též hoře, tedy smutek akcentovaný zoufalstvím nad nenávratnem nejvyšší hodnoty. Nevypořádá-li se člověk s žalem, může se propadat depresi. Přechod mezi žalem (přirozeným smutkem) a depresí („chorobným“ smutkem) je plynulý.

Zármutek, stejně jako ostatní emoce, částečně potlačuje některé životní potřeby – při silném smutku klesá chuť k jídlu, dostavuje se nespavost. Jedním z projevů intenzivního smutku je ronění slz, tedy pláč.

Biologická funkce smutku není prozatím uspokojivě vysvětlena, předpokládá se, že smutek je jednak formou sociální signalizace („volání o pomoc“) a jednak přípravou na reorganizaci činnosti.[2]

Od roku 1996 se tento den slaví jako Mezinárodní den smutku, a má připomenout všechny kteří někdy byli při práci zraněni nebo utrpěli smrtelný úraz.

Biblický přístup

Detail sochy z roku 1672, zobrazující zármutek
Zármutek, který je podle Boha, působí pokání k záchraně, jehož nelze litovat, kdežto zármutek světa působí smrt.
— Bible, Druhý list Korintským 7:10

Zármutek je Novým zákonem používán k popisu emoce, která je člověku nepříjemná. Možno také říci, že pro Nový Zákon je zármutek opakem radosti.[3] Bůh považuje zármutek za něco, co člověku není příjemné. V určitých situacích člověka od zármutku ochraňuje.[4] Na jiném místě Nový Zákon používá slovo zármutek také v souvislosti s nepříjemnou emocí. Nicméně člověk před ním chráněn není. Zármutek je označen za nevyhnutelný projev lásky[5] (slovo použito především v překladu Bible kralické (smutné)). Dokonce je uvedeno, že děti, které neprocházejí zármutkem kázně, nejsou děti vlastní, tedy milované, ale děti cizí. Nezbytným závěrem z této úvahy, je, že zármutek má svou prospěšnost, dokonce prospěšnost nenahraditelnou.

Druhy zármutku

  1. Zármutek podle Boha – Nový Zákon rozlišuje mezi zármutkem podle Boha a zármutkem podle světa. Zármutek podle Boha je, jak už bylo uvedeno výše, prospěšný. Dosáhne li tento zármutek podle Boha určité intenzity, přinese v životě člověka ovoce v podobě pokání, a nakonec vede k záchraně.[6] Přespříliš zármutku může však člověku ublížit.[7]
  2. Zármutek podle světa – Zármutek podle světa je zřejmě opakem zármutku podle Boha, neboli k pokání nesměřuje a v konečném důsledku působí smrt.[8]

Zajímavé je také podívat se nad čím se rmoutí novozákonní postavy:

  • Nad hříchem – Pavlovy komentáře v 2. listu Korintským, kapitole 7, se pravděpodobně vztahují k chybě, na niž Pavel upozorňuje v 1. listu Korintským, kapitole 5. Zármutek, který je detailně rozebírán v 2. listu Korintským, kapitole 7, je tedy vztažen k chybě, hříchu, jehož se křesťané v Korintu dopustili.
  • Nad zatracením bližních – Pavel prožívá zármutek nad zatracením Izraelského národa, který nepřijal Krista[9]
  • Nad odchodem člověka – Pavel se obává zármutku nad odchodem Epafrodita. Učedníci se rmoutí ve chvíli rozloučení s Pánem Ježíšem.[10]

Odkazy

Reference

  1. KRÁL, Mgr Jaroslav. Psychoterapie v centru Prahy [online]. 2021-01-17 [cit. 2021-05-21]. Dostupné online. 
  2. NAKONEČNÝ, Milan. Lidské emoce. Praha: Academia, 2000. ISBN 80-200-0763-6. Kapitola Smutek, s. 254. 
  3. Fp 2, 28 (Kral, ČEP)
  4. Fp 2, 27 (Kral, ČEP)
  5. Žd 12, 11 (Kral, ČEP)
  6. 2Kor 7, 9 (Kral, ČEP)
  7. 2Kor 2, 7 (Kral, ČEP)
  8. 2Kor 7, 10 (Kral, ČEP)
  9. Ř 9, 2 (Kral, ČEP)
  10. J 16, 22 (Kral, ČEP)

Literatura

Související články

Externí odkazy