Učebnice: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m editace uživatele 37.48.53.149 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je VojtěchDostálBot
značka: rychlé vrácení zpět
HellRe (diskuse | příspěvky)
Zachraňme naše děti a tím i nás
značky: revertováno první editace možné problémové formulace editace z Vizuálního editoru
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:English textbook.jpg|náhled|Učebnice]]
[[Soubor:English textbook.jpg|náhled|Nerozumíš, ptej se, ptej se, dokud nebudeš rozumět]]
'''Učebnice''' je určena dětem, aby měly záchytný bod k výkladu učiva. Protože stát nikdy nedokáže zajistit stejnou úroveň učitelů (někteří jsou lepší, někteří jsou horší), učebnice má srovnat šance těch dětí, které dostaly toho horšího. Učebnice je určena pro děti na ZŠ, proto musí být napsána tak, aby jí děti ROZUMĚLY. Učebnice dále slouží nám, rodičům, aby jsme měli kontrolu co se děje ve škole s našimi dětmi. Nejenže to je naše plné právo, je to dokonce naše povinnost. Děti totiž nemají žádnou šanci se bránit nesmyslům, které jim ve škole předkládají.
'''Učebnice''' je školní [[učební pomůcka]] (většinou kniha) pro žáky a studenty, určená k výuce. Učebnice bývají dostupné nejen v tištěné podobě, ale i v elektronické. Učebnice se kupují v knihkupectví nebo speciálně zaměřených prodejnách, případně přes internet.


== Druhy ==
== Druhy ==
Učebnic je velké množství druhů. Zvlášť se rozdělují učebnice pro 1. a 2. stupeň, střední školy a odborná učiliště, dále podle tříd (1. třída, 2. třída, atd.). Také se rozlišují pro který předmět jsou určeny. O tom, co je obsahem učiva našich dětí rozhodují nakladatelství. Nakladatelství v dnešní době může být jeden počítač v rohu bytu a k tomu jeden člověk. Nakladatelství nehrozí vůbec žádný postih za obsah učebnice. Veškerý mechanismus je zde ve směrnici MŠMT č.j.MSMT-34616/2013, musíte trochu googlit. Ve své podstatě nejde o učebnice samotné, má to být kniha (není) a do té se přeci nesmí psát a musí se na konci školního roku vrátit, platnost učebnice je schválena na 6 let, takže z toho moc peněz nekouká. Hlavním bodem celého byznysu ke kterému jsou zneužívány naše děti jsou ty PS (pracovní sešity). Jsou zcela nepotřebné a nesmyslné, školy nutí děti do nich psát, aby se musely na konci školního roku vyhodit a nakoupit další rok znovu. Učitelé nemají z celého byznysu žádný finanční prospěch, ale to je neomlouvá. Měli poznat podle obsahu učebnic a PS, že to je nesmysl. My rodiče ne tom máme taky velký podíl viny, protože jsme rezignovali na svoji základní funkci a tou je ochrana našich dětí. Jsme to jenom my rodiče, kdo situaci můžeme napravit, nikdo to za nás neudělá. Jak? Zcela jednoduše. Otevřete učebnice a PS a jakmile narazíte na jakýkoliv nesmysl nebo něco čemu nerozumíte, ptejte se školy. Samozřejmě né ústně ani telefonicky, ale stejně jako se musely naučit děti v distanční výuce, písemnou formou. Tento bod je důležitý, bude existovat záznam odpovědi školy. Buďte důslední, nenechte se odbýt, držte se hesla pod obrázkem a naučte ho používat i děti. '''''Nerozumíš, ptej se, ptej se, dokud nebudeš rozumět.'''''
Učebnic je velké množství druhů. Zvlášť se rozdělují učebnice pro 1. a 2. stupeň, střední školy a odborná učiliště a vysoké školy, dále podle tříd (1. třída, 2. třída, atd.). Také se rozlišují pro který předmět jsou určeny. Existují také různí výrobci učebnicí a většinou se učitelé, žáci nebo rodiče mohou rozhodnout, jakou učebnici si zvolí, tedy která se jim zdá nejlepší. Učebnice jsou vyráběny v souladu s požadavky vzdělávacích institucí. První učebnice, se kterou se většina lidí setká, je [[slabikář]] nebo [[čítanka]] ve škole. Na vysokých školách se používají vysokoškolská [[Skriptum|skripta]].

Většinou se k učebnicím dají dokoupit [[pracovní sešit]]y. Ty slouží i k ověření, že žák danému učivu rozumí. Žáci mají například zábavnou formou doplňovat různá slova do článků nebo plní podobné úkoly.


== Historie ==
== Historie ==

Verze z 20. 2. 2021, 10:44

Nerozumíš, ptej se, ptej se, dokud nebudeš rozumět

Učebnice je určena dětem, aby měly záchytný bod k výkladu učiva. Protože stát nikdy nedokáže zajistit stejnou úroveň učitelů (někteří jsou lepší, někteří jsou horší), učebnice má srovnat šance těch dětí, které dostaly toho horšího. Učebnice je určena pro děti na ZŠ, proto musí být napsána tak, aby jí děti ROZUMĚLY. Učebnice dále slouží nám, rodičům, aby jsme měli kontrolu co se děje ve škole s našimi dětmi. Nejenže to je naše plné právo, je to dokonce naše povinnost. Děti totiž nemají žádnou šanci se bránit nesmyslům, které jim ve škole předkládají.

Druhy

Učebnic je velké množství druhů. Zvlášť se rozdělují učebnice pro 1. a 2. stupeň, střední školy a odborná učiliště, dále podle tříd (1. třída, 2. třída, atd.). Také se rozlišují pro který předmět jsou určeny. O tom, co je obsahem učiva našich dětí rozhodují nakladatelství. Nakladatelství v dnešní době může být jeden počítač v rohu bytu a k tomu jeden člověk. Nakladatelství nehrozí vůbec žádný postih za obsah učebnice. Veškerý mechanismus je zde ve směrnici MŠMT č.j.MSMT-34616/2013, musíte trochu googlit. Ve své podstatě nejde o učebnice samotné, má to být kniha (není) a do té se přeci nesmí psát a musí se na konci školního roku vrátit, platnost učebnice je schválena na 6 let, takže z toho moc peněz nekouká. Hlavním bodem celého byznysu ke kterému jsou zneužívány naše děti jsou ty PS (pracovní sešity). Jsou zcela nepotřebné a nesmyslné, školy nutí děti do nich psát, aby se musely na konci školního roku vyhodit a nakoupit další rok znovu. Učitelé nemají z celého byznysu žádný finanční prospěch, ale to je neomlouvá. Měli poznat podle obsahu učebnic a PS, že to je nesmysl. My rodiče ne tom máme taky velký podíl viny, protože jsme rezignovali na svoji základní funkci a tou je ochrana našich dětí. Jsme to jenom my rodiče, kdo situaci můžeme napravit, nikdo to za nás neudělá. Jak? Zcela jednoduše. Otevřete učebnice a PS a jakmile narazíte na jakýkoliv nesmysl nebo něco čemu nerozumíte, ptejte se školy. Samozřejmě né ústně ani telefonicky, ale stejně jako se musely naučit děti v distanční výuce, písemnou formou. Tento bod je důležitý, bude existovat záznam odpovědi školy. Buďte důslední, nenechte se odbýt, držte se hesla pod obrázkem a naučte ho používat i děti. Nerozumíš, ptej se, ptej se, dokud nebudeš rozumět.

Historie

Všeobecně se má za to, že učebnice vznikly z potřeby přehledně uložit a zdokumentovat lidské vědění do takové formy, která by byla vhodná pro další šíření vědomostí a k snadnému zapamatování. Průkopníkem v oboru tvorby učebnic tak, jak je známe dnes, byl Jan Amos Komenský, nejznámější jeho dílo v tomto oboru je Orbis pictus.

Externí odkazy